Home

Achtergrond 466 x bekeken

'Konijnensector loopt voorop'

De Nederlandse konijnensector is al volop bezig met het verbeteren van het welzijn van de konijnen.

Dat is de reactie van secretaris Irma van Kreij van de LTO-vakgroep konijnenhouderij op het ASG-rapport over het welzijn in de konijnensector.

Van Kreij wijst er op dat er in de konijnensector in 2006 op eigen verzoek van de sector een welzijnsverordening van kracht is geworden. Ze wijst op verbeteringen die de laatste jaren al zijn aangebracht. Het leefoppervlak van de dieren is groter geworden en er zijn eisen doorgevoerd aan de kooien waarin de dieren worden gehouden, zodat ze meer hun natuurlijk gedrag kunnen uiten.

Een probleem blijft de bodem waar de dieren op worden gehouden. Uit hygiene-oogpunt is het vrijwel niet haalbaar de dieren op een dichte bodem te houden, of in stro. Een alternatief om de dieren toch een comfortabeler bodem te bieden vormen kunststofmatjes die over de draadbodems worden gelegd. Zo ontstaat midden in de hokken een comfortabele ligzone voor de dieren. Minister Verburg nodigt de konijnensector uit het gebruik van kunststofmatjes op de draadroosters verplicht te stellen. "We zijn in de sector al volop bezig met die matjes", aldus Van Kreij.

Lees ook Kleine sectoren herkennen zich niet in ASG-rapport

Of registreer je om te kunnen reageren.