Home

Achtergrond

Koers CNH stijgt sterk na geruchten over verkoop

De afgelopen beursweek was vooral richtingloos. Bedrijven uit dezelfde categorie zagen de koersen soms totaal anders lopen.

Nadat verschillende financiële firma's goede cijfers publiceerden, maakte zakenbank Morgan Stanley woensdag bekend dat het laatste kwartaal een half miljard verlies is geleden, hetgeen Amerikaanse aandelen maar ook grondstoffen naar beneden stuurde. Ten opzichte van vorige week valt vooral de spectaculaire koerswinst (plus 13,6 procent) van Case New Holland (CNH) op. De koers steeg nadat de financiële dienstenfirma Sanford Bernstein verklaarde dat moederbedrijf Fiat een overname van Chrysler mogelijk financiert met de verkoop van CNH. Volgens Sanford Bernstein heeft Fiat weinig andere mogelijkheden om aan overnamekapitaal te komen.

De in Amsterdam geregistreerde machinefabrikant rapporteerde vandaag voor het eerste kwartaal een verlies van 96,5 miljoen euro (126 miljoen dollar). De vraag naar machines vanuit de bouw neemt volgens CNH het komende kwartaal 40 tot 45 procent af ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. De betere koers van CNH heeft meer te maken met de mogelijke verkoop van het concern dan de markt.

De koers van Associated British Foods steeg dinsdag 4,9 procent in waarde. Het bedrijf maakte bekend 'slechts' 2 procent minder winst te hebben gemaakt in de laatste 3 maanden. Dure termijncontracten die de voedingsmiddelenproducent in de VS heeft voor de aankoop van plantaardige oliën lopen de komende maanden af.

Ook concurrent PepsiCo, dat frisdrank maar ook chips maakt, zag mindere resultaten de beurskoers naar beneden sturen. Het bedrijf maakte bekend twee bottelaars in de VS over te willen nemen, waardoor ze de ketenregie meer in handen krijgt. Bongrain was de grootste verliezer, mede dankzij een staking die volgt op noodmaatregelen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.