Home

Achtergrond 159 x bekeken

Klimaatverandering: trekvogels nog langer onderweg

De klimaatverandering blijft ook voor trekvogels niet zonder gevolgen.

Sommige trekvogels, zoals de grasmus, zullen tot 400 kilometer verder moeten vliegen om in de lente in Europa te kunnen broeden.

Vogels die normaal al afstanden tussen 4500 tot 6000 kilometer afleggen om te kunnen overleven, zullen daardoor behoorlijk op de proef worden gesteld. Dat staat in het dinsdag verschenen Britse tijdschrift Journal of Biogeography.

Onderzoekers van de Universiteit van Durham in het noorden van Groot-Brittannië hebben simulatiemodellen gebruikt om de gevolgen van de klimaatverandering voor vooral de grasmus te onderzoeken. Volgens professor Stephen Willis is de klimaatverandering slecht nieuws en een bedreiging voor enkele van de kleinere trekvolgels. Grasmussen overwinteren ten zuiden van de Sahara en moeten de voedselarme woestijn oversteken. De uitbreiding van de woestijn blijft voor die kleine zangvogels niet zonder gevolgen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.