Home

Achtergrond 233 x bekeken 2 reacties

'Kleinere veetakken moeten dierenwelzijn verbeteren'

Het dierenwelzijn in de kleinere veehouderijtakken in Nederland (konijnen, kalkoenen, eenden, schapen en geiten) kan aanzienlijk worden verbeterd.

Minister Gerda Verburg verwacht dat de sectoren met initiatieven komen. Als zij dat niet doen, stelt ze zelf aanvullende regels. Dat schrijft Verburg in een brief aan de Kamer. De minister baseert zich op een analyse van de mate van dierenwelzijn in genoemde takken door de Animal Sciences Group, onderdeel van de universiteit van Wageningen.

Met name bij konijnen, kalkoenen en eenden laat het welzijn te wensen over. De huisvesting voldoet niet: konijnen worden individueel gehouden in te kleine hokken, en eenden hebben bijvoorbeeld geen toegang tot water. Verburg wil dat de betreffende sectoren nog dit jaar met verbeteringsvoorstellen komen.

Ze signaleert minder problemen in de schapen- en geitenhouderij. Voor deze sectoren zet Verburg vooral in op kennisuitwisseling, met name voor hobbydierhouders. De geitensector onderzoekt momenteel de mogelijkheid bokjes in Nederland te mesten en te slachten, om de nadelen van transport uit te bannen.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    g

    Zeker meer kinderboerderijen en zorgboerderijen

  • no-profile-image

    joost

    Geef boeren maar 10 keer zoveel voor hun zuivel en vlees, dan krijg je vanzelf schaalverkleining en een betere dierenwelzijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.