Home

Achtergrond 224 x bekeken 1 reactie

Kleine slachterijen betalen het best

De kleine varkensslachterijen betaalden evenals in 2007, in 2008 de beste prijs voor de aan hun geleverde varkens.

Vion, de grootste slachter van Nederland staat op de vierde plaats. Dat blijkt uit de resultaten van het varkensprijzenonderzoek van de NVV. Het onderzoek wordt uitgevoerd door De Groene Belangenbehartiger in Hardenberg.

Varkenshouders melden hun uitbetaalprijzen bij DGB. Jaarlijks publiceert DGB een rapport met de resultaten. DGB rekent de resultaten terug naar een standaardvarken van 90 kilo met 56 procent vlees en een typewaardering A.

Na de kleine slachterijen betaalt Westvlees het best. Van slachterij Gosschalk waren te weinig gegevens aangeleverd voor een betrouwbare berekening. DGB meldt verder dat de spreiding in de uitbetaling bij Vion het grootst is. Tussen de hoogste betaalde prijs per varken en de laagste betaalde prijs zit bijna 4 euro. Bij de andere grote slachterijen is die spreiding veel kleiner.

In een reactie wijst woordvoerder Marc van der Lee er op dat de kiloprijzen dicht bij elkaar liggen. ”De verschillen bedragen centen. Kennelijk wordt onze prijs als referentieprijs gebruikt. Wij betalen een prijs die de markt aan kan.”

Eén reactie

  • no-profile-image

    Willie van Gemert

    Reactie van Mark v.d. Lee is een zwakte bod. Alle fusies uit het verleden hadden als motivatie noodzakelijk in het belang van de varkenshouder.De Veecentrale uit de jaren 80 was de prijszetter in Europa zijn opvolgers brengen het nog niet tot redelijke prijsvolgers.

Of registreer je om te kunnen reageren.