Home

Achtergrond 171 x bekeken

Kilometerteller terugzetten wordt strafbaar

Het terugzetten van de kilometerteller van auto's wordt strafbaar. Minister Camiel Eurlings van Verkeer wil daarmee frauduleuze handelaren aanpakken.

Zij verkopen auto's die meer kilometers hebben gereden dan er op de teller staan en laten consumenten daardoor te veel geld betalen.

Dat heeft een woordvoerder van Eurlings zaterdag bevestigd na een bericht in de Telegraaf. Consumenten worden niet alleen gedupeerd, maar het is volgens de minister ook nog gevaarlijk. Ze weten bijvoorbeeld niet wanneer de distributieriem aan vervanging toe is.

Momenteel heeft naar schatting 5 procent van de auto's een teruggedraaide kilometerteller. De economische schade voor consumenten, bedrijfsleven en de overheid bedraagt ongeveer 250 miljoen euro.

Eurlings wil regelen dat alleen nog erkende bedrijven mogen sleutelen aan de kilometerteller, bijvoorbeeld voor de vervanging van een kapotte teller. Voor iedereen anders is het verboden. Verder gaat de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) de registratie van de kilometerstanden bijhouden.

Ook moeten de kilometerstanden vaker aan de RDW worden doorgegeven om sneller onregelmatigheden te signaleren. Nu wordt de stand alleen gemeld bij de APK. Dat moet straks ook als de auto op een andere naam wordt gezet, bij onderhoud en reparaties boven een bepaald bedrag, bij opname van een voertuig in de bedrijfsvoorraad en na het einde van een leasecontract.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.