Home

Achtergrond

Keuring varkensslachterijen voor export Rusland

Varkensvleesbedrijven, die hun producten naar Rusland willen exporteren, kunnen voor 1 mei een aanvraag voor een keuring indienen bij de Voedsel en Waren Autoriteit.

Rusland verbood de export van varkensvlees van alle Nederlandse bedrijven, behalve Van Rooi Meat in Helmond, in september vorig jaar om onduidelijke redenen. Handelsmotieven speelden daarbij waarschijnlijk een hoofdrol.

Bijna alle Nederlandse varkensvleesbedrijven willen op termijn weer exporteren naar Rusland. Op dit moment is die uitvoer financieel gezien niet interessant, maar dat kan in de loop van dit jaar veranderen. In de winter heeft Rusland meestal veel buitenlands varkensvlees nodig om de monden van zijn bevolking te kunnen vullen.

Rusland stelt wat aanvullende eisen ten aanzien van de Nederlandse varkensvleesbedrijven, die vlees willen exporteren naar het land. Zo moeten zij de temperatuur van minstens 5 procent van de aangevoerde varkens opnemen. Bovendien moeten zij de overlijdensoorzaak van dood aangevoerde varkens onderzoeken. Tenslotte moeten zij ontsmettingsbakken tussen alle afdelingen hebben.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.