Home

Achtergrond 2 reacties

Keizersnede bij dikbil

Dierenarts Gerard Mensen hecht een dikbilkoe bij vleesveebedrijf 't Bergje in het Gelderse Tricht.

Kalveren van dikbillen worden vaak via een keizersnee geboren. ’t Bergje is eigendom van Steven en Vera van Mourik. Ze schakelden zo’n negen jaar geleden om van een melkveehouderij. Ze verkopen het rundvlees aan huis. Foto William Hoogteyling

Melkvee- en pluimveehouder Werner Wissink strooit kunstmest op een perceel van circa 6 hectare in het Achterhoekse Lochem. Zijn zoontje Rick (3) zit in een kinderzitje achterin en de twee jaar oudere Stan heeft naast zijn vader plaatsgenomen. Wissink: ”Na een halfuur waren ze het beu.” De percelen zijn vroeg in februari al een keer bemest. ”Maar het weer is nu zonnig en droog, dus ideaal om het gras nog met kunstmest te bestrooien.” In totaal bestrooit Wissink 28 hectare. Foto Ruben Meijerink

Bestrijden tulpenmozaïekvirus

Bollenkweker Carlo van Velzen (links) uit het West-Friese Wervershoof spuit samen met zijn medewerkers tulpen dood die zijn besmet met het tulpenmozaïekvirus op een perceel in Lelystad. ”We elimineren nu zieke planten, zodat verspreiding niet meer mogelijk is.” De besmetting viel op dit perceel mee, zegt Van Velzen. De heren gebruiken paraplu’s tegen de schittering van de zon. ”Zo is het rustiger voor de ogen.” Foto Axipress

Gerco van Zuilen, rodebessenteler in het Limburgse Neeritter, strooit kunstmest in nieuw aangeplante percelen rode bessen. Het bedrijf plantte deze winter 24 hectare rode bessen, een verdubbeling van het areaal op het bedrijf. Het bedrijf koos voor Rovada en houdt de bessen in bewaring. Van Zuilen zet het product af via Berry Brothers een afzetpartij waarin de familie ook participeert. Foto Twan Wiermans

Erna Bunt is deze dagen druk met het maken van advokaat. Ze heeft samen met haar man Wouter een geitenbedrijf. Voor Pasen heeft Erna nu voor het eerst ongeveer 400 potten advokaat van 350 gram gemaakt die via huisverkoop de deur uitgaan. In die 400 potten zijn in totaal 1.200 scharreleieren verwerkt. Die betrekt het paar van een hennenbedrijf in de buurt. Behalve geitenmelk en eieren gaat er vanillebrandewijn en suiker in het drankje. Foto Vidiphoto

Griekse melkveehouders dumpen melk voor het Grieks ministerie van landbouw in Athene. De veehouders vragen de overheid om steun aan de sector. In Griekenland zijn de melkprijzen, net als in de rest van Europa, de afgelopen maanden flink gedaald. De veehouders geven aan voor deze lage prijzen niet kostendekkend te kunnen produceren. Ook in België gingen de melkveehouders deze week de straat op. De Europese Unie heeft onlangs besloten de melkveehouders voorlopig niet verder tegemoet te komen. Foto ANP

Foto

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  rens

  ik was er bij en keek ernaar, het was weer een mooi stierkalf en ze hebben hem vernoemd naar de fotograaf.
  op naar de volgende kalveren.

 • no-profile-image

  Jantje

  Volslagen doorgeslagen fokkerij op productie, dat ze zo vaak met de keizersnede verlost moeten worden. Graag zou ik op het etiket van rundvlees willen zien dat het afkomstig is van een dikbilkoe, zodat ik dit product kan mijden.
  Ook treurig dat dierenartsen deel moeten uitmaken van dit systeem.

Of registreer je om te kunnen reageren.