Home

Achtergrond

Kaasproducenten lopen aan tegen restitutiegrens

De Europese kaasproducenten lopen met de huidige, aanhoudend lage zuivelprijzen aan tegen de ‘ouderwets’ hoge restitutiegrens van 2.300 euro per ton.

Dit blijkt uit discussies die in Brussel worden gevoerd in en rond het beheerscomité zuivel.

De Europese Commissie heeft bepaald dat pas restitutie voor de export van kaas wordt gegeven bij een gemiddelde kaasprijs van 2300 euro per ton. Dit was bedoeld om te voorkomen dat steun werd gegeven aan de export van kwalitatief ondermaatse kaas.
Bij de huidige lage kaasprijzen wordt de 2.300 euro-grens steeds meer een grens die niets met kwaliteit van doen heeft.

De prijs van fabriekskaas (foliekaas) schommelt nu rond de 2.300 euro per ton en heeft daar ook lang flink onder gezeten. In Duitland gaat nog steeds veel kaas van de hand voor lagere prijzen. De markt voor foliekaas kan daarom wel wat exportsteun gebruiken. Maar niet alleen foliekaas.

Sinds enige tijd zit ook de prijs voor de Britse Cheddarkaas onder de Europese restitutiegrens. Een argument te meer dus voor de zuivelsector om aan te dringen op aanpassing van de verouderde regelgeving rond de kaasrestitutie. De vraag blijft echter of Brussel toe wil geven, want wie weet trekt de markt snel weer aan.

Of registreer je om te kunnen reageren.