Home

Achtergrond

Japan vangt minder walvis door acties

Japanse walvisvaarders hebben minder walvissen gevangen dan gepland, omdat zij tijdens hun werk steeds zijn verstoord door natuurbeschermers.

Volgens het Japanse Visserij Bureau zijn 679 dwergvinvissen gevangen in plaats van de verwachte 935 en maar één vinvis van de geplande vijftig. Dat meldde de Britse nieuwszender BBC dinsdag. De verstoringen zijn volgens het bureau veroorzaakt door de Sea Shepherd Conservation Society. Het schip van die organisatie, de Steve Irwin die in Nederland staat geregistreerd, voer weken achter de walvisvaarders aan en kwam zelfs in botsing met zo'n schip.

Tokio beschuldigt Sea Shepherd van 'eco-terrorisme', de milieubeschermers zeggen op hun beurt dat de Japanners buitengewoon agressief zijn geweest. Japan, Noorwegen en IJsland zijn de enige landen die jacht op walvissen toestaan. De Japanse walvisvangst vloeit voort uit mazen in de tekst van het internationale verbod uit 1986. Dat staat wetenschappelijk onderzoek toe, ook al leidt dat tot de dood van de walvis. Vlees van walvissen is populair op menukaarten van restaurants in Japan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.