Home

Achtergrond

Inhaalslag voor pootgoedexport

De pootgoedexport heeft vorige maand een inhaalslag gemaakt en bijgetrokken tot 563.731 ton.

Vorig jaar was op dat moment 570.409 ton uitgevoerd. Dit blijkt uit cijfers van de Pootaardappel Contact Commissie. De sprong voorwaarts is het gevolg van Europese kooplust. De export op Europese landen stond op 31 maart 1009 met 318.539 ton zelfs iets hoger dan vorig jaar (316.945 ton). Zeker Duitsland kocht aanzienlijk meer; 53.359 ton tegenover 46.134 ton in 2008.

"De achterstand is behoorlijk ingelopen", ziet Jan Hoogenboom, financieel manager bij handelshuis HZPC. "Veel Europese landen zijn vanwege het matige weer later gaan kopen. Dat is in maart goedgemaakt. Ik heb desalniettemin niet de verwachting dat we een hoger exportcijfer neerzetten dan vorig jaar. "Ik denk dat we iets onder dat niveau blijven" Vorig jaar is in totaal 654.129 ton uitgevoerd.

Jan van Hoogen, commercieel directeur bij Agrico, had ook wel verwacht dat de export zo zou bijtrekken. "We liepen namelijk wel erg ver achter. Het weer speelt hierin een belangrijke rol. Het vroege voorjaar joeg teler het land op. Daar hadden ze poters bij nodig. Dit heeft voor een run op pootgoed gezorgd. Zo hebben we de achterstand goed ingehaald."

Of registreer je om te kunnen reageren.