Home

Achtergrond

Importproblemen drukken Fruitmasters in verlies

De Coöperatieve Koninklijke Fruitmastersgroep boekte over 2008 een negatief netto resultaat van 7,8 miljoen euro, ondermeer door problemen bij de importdochter Citronas. Het Nederlandse fruit presteerde wel goed.

Vorig jaar bedroeg de winst van Fruitmasters nog 2,9 miljoen euro. Het verlies wordt ook toegeschreven aan extra afschrijvingen. De economische tegenwind en problemen bij de importdochter Citronas leidden aan het einde van het jaar tot forse verliezen bij import, zo maakt de organisatie bekend. In maart werd het management van Citronas uit de functie ontheven en vertrok een groot deel van het verkoopteam van de importdochter van Fruitmasters. Onduidelijk is nog hoeveel omzet bij Fruitmasters weglekte na het vertrek van het management en verkoopapparaat.

Een soortgelijke situatie bij The Greenery leidde tot een omzetdaling voor import van 20 procent. Fruitmasters noemt de marktsituatie voor importfruit overigens zeer slecht, maar startte in december met maatregelen om de resulaten bij Citronas te verbeteren. Onduidelijk is nog of de extra afschrijvingen op goodwill en activa op Citronas betrekking heeft.

Fruitmasters zag de ledenomzet wel groeien met 15 procent naar 120 miljoen euro. De totale omzet groeide naar het recordbedrag van 300 miljoen euro. De marges op de appelen waren goed, net als bij peren. Het steenfruitseizoen kende een topjaar, meldt de afzetorganisatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.