Home

Achtergrond 192 x bekeken 1 reactie

Importdaling en pond drukken resultaten Greenery

De netto omzet van The Greenery daalde in 2008 met 7,5 procent tot 1,8 miljard euro door de economische crisis en de importdaling na het vertrek van een importdivisie eind 2007.

De afzetorganisatie wist door bezuinigingen toch een iets lagere nettowinst van 8,7 miljoen euro te halen. The Greenery noemde 2008 een bijzonder moeilijk jaar met twee gezichten. Het jaar begon goed, maar toen eind 2008 de Europese consumptie van groente en fruit onder druk kwam te staan, besloot de afzetorganisatie plannen te maken voor extra bezuinigingsmaatregelen.

Door een daling van de waarde van de pond, zakte de omzet naar het Verenigd Koninkrijk met circa 50 miljoen euro. Volgens topman Philip Smits is die omzetdaling forser dan de valutadaling van een kwart, vooral door prijsdruk van Britse supermarkten. Dat komt onder meer tot uiting in het omzetten van lange contracten naar kortere. "We houden onze positie bij deze supermarkten wel overeind en schatten in dat dit een tijdelijk effect is."

Moeizame afzet

Ook de daling van 30 procent van het volume naar Rusland is de oorzaak van de omzetdaling. The Greenery nam afscheid van klanten door betalingsrisico's die niet verzekerbaar bleken. De moeizame afzet in Engeland en Rusland hebben de prijsvorming op de Europese markt wel verder onder druk gezet, doordat hier meer product moet worden afgezet. Smits signaleert dat de moeizame afzet blijft door een fors aanbod in Europa.

De afzetorganisatie zag de handel in importproducten in 2008 met 20 procent krimpen door de exodus van 50 medewerkers van Hagé International. "We zien dat het volume nu weer groeit."

Volgens The Greenery is de ledenomzet gedaald met 5,9 procent. Bij een stabiel areaal schrijft de afzetorganisatie dit deels toe aan klimaatomstandigheden. De afzetorganisatie kocht meer bij om afnemers te kunnen blijven beleveren.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Henk de Groot

    Volume groei is niet moeilijk! winst moet je maken en niet uitgaven aan die directeuren (vette bonus en dikke auto's)

Of registreer je om te kunnen reageren.