Home

Achtergrond 189 x bekeken

'IMF heeft zijn kans gegrepen'

Alle 185 leden van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ondersteunen de centrale rol die het fonds is toebedeeld bij de bestrijding van de wereldwijde economische crisis.

Dat bleek gisteren bij de vergadering van de ministers en centrale bankiers die samen het bestuur van het IMF vormen.

,,Het IMF heeft echt zijn kans gegrepen in het laatste halfjaar'', stelde staatssecretaris van Financiën Jan Kees de Jager na afloop van de vergaderingen. De Jager was vooral te spreken over het waarschuwingssysteem dat het instituut opzet voor de wereldeconomie. Daarmee kan worden onderzocht hoe bijvoorbeeld de huizenmarkt en de bankensector van een land ervoor staan. ,,Het geeft een heel duidelijk beeld van de risico's'', aldus De Jager. ,,De waarschuwingen van het fonds krijgen hiermee tanden.''

De ministers beloofden nogmaals met voldoende geld over de brug te komen, zodat het fonds zoveel mogelijk getroffen landen door de economische malaise heen kan helpen. De G20 beloofde begin deze maand bij de crisistop in Londen het IMF 500 miljard dollar aan nieuwe fondsen. Daarvan is door onder meer Japan, de Verenigde Staten en de Europese Unie inmiddels ongeveer 325 miljard daadwerkelijk toegezegd.

Een nieuwe beslissing over de herverdeling van de stemverhoudingen binnen het IMF, bedoeld om nieuwe economische grootmachten en ontwikkelingslanden een grotere stem te geven, werd met twee jaar vervroegd tot begin 2011. De Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner riep de lidstaten op serieus werk te maken van de hervorming. ,,Kleine veranderingen in de marge zijn onvoldoende voor het IMF van de 21e eeuw.''

,,De stemverhoudingen moeten de economische realiteit weerspiegelen'', beaamde De Jager. De Nederlandse stoel in het bestuur van het fonds staat voorlopig echter niet ter discussie. ,,Onze stoel is terecht. Nederland speelt een belangrijke rol in de wereldeconomie en binnen het IMF.''

De Egyptische voorzitter van het IMF-bestuurscomité, Yousef Boutros-Ghali, toonde zich na het overleg voorzichtig optimistisch over de wereldeconomie. ,,We hebben grote problemen, maar we kunnen heel voorzichtig zeggen dat de zon begint door te breken.'' Hij prees de voortvarende manier waarop internationaal ,,ongekende'' maatregelen zijn genomen om de recessie te bestrijden.

IMF-topman Dominique Strauss-Kahn waarschuwde echter voor de rommel die nog ligt te wachten in de financiële sector. ,,Eventueel economisch herstel is voor een zeer groot deel afhankelijk van de schoonmaak in de financiële sector. Er is al veel gedaan, maar het is duidelijk nog niet genoeg om het krediet weer te laten stromen.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.