Home

Achtergrond

Hoopgevend

Het zijn niet de minste instituten die waarschuwen voor nieuwe, langdurige, zo niet permanente voedselcrises.

De groep van acht politiek en economische sterkste landen in de wereld (G8) en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) proberen aandacht te vragen voor dat probleem.

Dat lukt maar mondjesmaat, zelfs bij de dragende landen van beide instituten. De economische crisis eist alle aandacht op en heeft de helaas maar korte piekaandacht voor ’s wereld voedselprobleem volledig weggedrukt. Daarbij ’hielp’ het dat de hoge consumentenprijzen als gevolg van tegenvallende productie al snel afvlakten. Probleem opgelost, is de desastreuze kortetermijnreactie in vele politieke arena’s.

De landbouw wordt nu opnieuw geconfronteerd met (te) lage prijzen, duurdere productiemiddelen, met een gebrek aan politieke aandacht en toenemende druk op grond en middelen. De wil om grootschalig te investeren in de agrarische sector en in nieuwe technologieën, lijkt te ontbreken. In de tussentijd zorgen factoren als klimaatverandering voor extra druk op de productie, die moet verdubbelen om de wereld in 2050 te voeden. Zolang de landbouw niet de aandacht krijgt die hij verdient, gaat dat nooit lukken. Het is daarom hoopgevend – maar meer ook niet – dat de G8 zich voor het eerst over voedsel buigt.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.