Home

Achtergrond

Hoger aandeel caseïnes kan sector 25 miljoen opleveren

Een hoger aandeel caseïnes in melk resulteert in een hogere kaasopbrengst.

Dit kan de Nederlandse zuivelsector volgens de Wageningen Universiteit jaarlijks 25 miljoen euro financieel voordeel opleveren.

Onderzoekers van het Milk Genomics-project hebben kennis ontwikkeld van welke genen bij koeien verantwoordelijk zijn voor de ingrediënten in melk. Via fokprogramma’s is het mogelijk het percentage onverzadigde vetzuur te verhogen met 10 procent in tien jaar.

Ook is volgens de onderzoekers het gehalte eiwit caseïne te vergroten, waardoor meer kaas uit dezelfde hoeveelheid melk kan worden gehaald. In de volgende fasen van het project wordt onderzocht hoe de opgedane kennis kan worden toegepast.

Of registreer je om te kunnen reageren.