Home

Achtergrond 211 x bekeken

'Hoe ernstig is deze varkensgriepvariant'

De uitbraak van een nieuwe variant van de varkensgriep in Mexico en het zuiden van de Verenigde Staten vormt een ,,ernstige situatie'', zo zei het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Margaret Chan vandaag. Maar wat het virus precies is, hoe het zich ontwikkelt en hoe groot de dreiging is dat er veel mensen ziek van worden is nog onduidelijk.

Wel is duidelijk dat deze varkensgriep een variant is op het vaker voorkomende influenzavirus met de naam H1N1. ,,Deze variant van H1N1 wijkt sterk af van wat tot nu toe is gevonden'', aldus directeur Roel Coutinho van het Centrum voor Infectiezieken van het RIVM.

Normaal gesproken komt deze variant niet bij mensen voor en kan deze niet overgebracht op mensen, of slechts op mensen die heel intensief in aanraking komen met de dieren, aldus Coutinho. ,,Maar dan stopt het daarna direct. Wat we nu zien is dat er aanwijzingen zijn dat het kán overslaan van mens op mens. De vraag is: hoe makkelijk is het over te dragen. Dat bepaalt hoe snel het zich verspreidt.''

Volgens Couthino is het te vroeg en niet wenselijk om daarover te speculeren. ,,We hebben nog geen inzicht in de ernst van de ziekte, we moeten het afwachten.'' Volgens de directeur van het RIVM was het bekend dat de wereld op een gegeven moment met een nieuw influenzavirus te maken zou krijgen. ,,De vraag is nu: hoe erg is deze variant?''.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.