Home

Achtergrond 240 x bekeken

Heerlijk, de lente is begonnen

Elk jaar markeert het voorjaar een nieuw begin. even geen crisis, geen geldzorgen.

Een zacht, strelend briesje. Een wolkenloze hemel waardoor de zon vrij spel heeft. En een thermometer die oploopt tot 20 graden. De omstandigheden eind vorige week waren ideaal en vormden het startsein voor een nieuw groeiseizoen.

Op veel percelen was de grond droog genoeg en kon een begin worden gemaakt met het poten van aardappelen, het zaaien van uien en bieten. De laatste kunstmest kon op het grasland en zo zoetjesaan wordt het land klaargemaakt voor de inzaai van mais.

Op zo’n moment vergeet je als boer alle sores. Weg is de kredietcrisis, waarvan LTO-voorzitter Albert Jan Maat vorige week vaststelde dat die de landbouw harder treft dan drie maanden geleden werd verwacht. Weg is het gedoe over de Wion. U weet wel, die onzinnige wettelijke bepaling waarbij zelfs ondiepe grondbewerkingen aan het kadaster gemeld moesten worden. Weg de onzekerheid over de melkprijs, de zorgen over de liquiditeit de komende maanden.

Even niet in het kantoor zitten, gebogen over de papierwinkel die het boeren onvermijdelijk met zich meebrengt. Ook al zijn die kantoortjes mooie, karakteristiek ingerichte ruimtes. Daarvan getuigen acht mooie foto’s in dit paasnummer. Maar als de lente losbarst, laat iedereen de rij met ordners even linksliggen.

Op zo’n moment is het louter genieten van die beloftevolle lente. Niet voor niets het jaargetijde van het nieuwe begin. De natuur ontwaakt, waardoor het bloed van de boer gaat sneller stromen. Wat is er mooier om deel te mogen uitmaken van die natuur. Om de opwarmende grond klaar te maken voor weer een ronde nieuwe gewassen. Het kan weer, het mag weer. Eigenlijk is dat gevoel met geen pen te beschrijven. Maar elke boer kent het, en heeft er zijn eigen gevoel bij.

Een gevoel dat in deze Boerderij wordt opgeroepen door prachtige foto’s van ploegende, zaaiende, potende en plantende boeren. Een nieuwe ronde met nieuwe kansen. Heerlijk: de lente is begonnen!

Foto

Rochus Kingmans

Of registreer je om te kunnen reageren.