Home

Achtergrond 181 x bekeken

'Hectarepremie is einde clustering tuinbouw'

Invoering van een Europese hectarepremie in plaats van een GMO-stelsel zal de bestaande samenwerking in groente en fruit teniet doen. Die vrees heeft DPA, de koepel voor afzetorganisaties.

DPA zegt na 2013 ook te willen vast te houden aan het bestaande marktordeningsstelsel. De organisatie had het nieuwe gemeenschappelijke landbouwbeleid (GLB) gekozen als thema op de jaarvergadering. De afzetorganisaties willen het signaal laten horen in een vroegtijdig stadium.

"In verschillende organen wordt nu overlegd en standpunten bepaald. We willen voorkomen dat we straks niet gehoord worden", zegt DPA-directeur Hans van Es. De afzetorganisaties vrezen dat ze een instrument kwijtraken om de keten in te richten of telers te binden.
Van Es is zelf voorzitter van de groente- en fruitcommissie van de Europese belangenorganisatie Copa Cogeca. "Ik merk dat meer landen willen vasthouden aan het bestaande stelsel."

Volgens Van Es is het GMO-stelsel gericht op het verkrijgen van samenwerking en clustering en duurzaamheid. Door over te stappen op een hectarepremie zou dit overboord gezet worden. "Als er geen randvoorwaarden zijn voor samenwerken, wordt het weer los zand. GMO heeft een ketengerichte samenwerking opgeleverd."

Ook zal een hectarepremie ongunstig uitpakken voor Nederlandse glastuinders die veel product telen op weinig grond. "In sommige landen kennen ze deze vorm van telen helemaal niet." Vanuit onderhandeling in de wereldhandelsorganisatie WTO is er druk de productsteun stop te zetten. Hectaresteun is een vorm van inkomenssteun voor grondbezitters, stelt Van Es.

Of registreer je om te kunnen reageren.