Home

Achtergrond

Groter deel ontwikkelingshulp naar IMF en VN

Minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) wil een groter deel van zijn budget aan internationale organisaties, zoals de Verenigde Naties, Wereldbank en IMF, besteden.

Deze zogeheten multilaterale organisaties moeten dan wel beter samenwerken, bijvoorbeeld in de strijd tegen de voedselcrisis, bij de opbouw van fragiele landen en klimaatbeleid.

In 2008 is ongeveer 26 procent van het budget voor ontwikkelingshulp naar multilaterale organisaties gegaan. Dat komt neer op circa 1,3 miljard euro. Een woordvoerder van Koenders zei donderdag dat de bijdrage kan oplopen tot wel 28 procent van de begroting als de organisaties beter gaan scoren op belangrijke punten voor Nederland. Op hoeveel euro dat bedrag mag uitkomen, is nog onduidelijk. Het budget van ontwikkelingshulp is een vast percentage van het bruto binnenlands product (BBP), maar dit daalt door de economische crisis.
Eerder maakte Koenders al bekend dat hij minder subsidie gaat geven aan kleinere, particuliere ontwikkelingsorganisaties. Op die manier wil hij de versnippering van hulp tegengaan.

"Multilaterale organisaties vervullen een sleutelrol op het gebied van voedselzekerheid, opbouw na conflicten in landen als Afghanistan of Congo, geweld tegen vrouwen en de inzet voor een wereldwijd klimaatakkoord'', aldus de minister. Verder wees hij op de kennis en ervaring van de organisatie op het gebied van landbouwontwikkeling of bij de bestrijding van aids, malaria en tbc. Hierdoor zouden ze effectiever kunnen werken dan kleinschaliger initiatieven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.