Home

Achtergrond

Groot aanbod nekt roséprijs

De rosémarkt staat sterk onder druk. Het aanbod is groot en dat laat zich voelen in de prijs. Rosé, ouder dan 8 maanden, noteert €0,08 lager, op €2,86 per kg (zie grafiek 1). Een jaar geleden kwam rosé nog tot een prijs van €3,05 per kg.

Het grote aanbod komt bovenop een markt, die toch al moeizaam is. Toch zet de prijsdaling niet door. Slachterijen slachten tijdens Pasen één dag minder. Dat kan de prijs wat lucht geven.

Ook de prijzen van rosés jonger dan 8 maanden staan onder druk. Al werkt dat hier nog niet door in de prijs. Jonge rosés noteren moeizaam gelijk, op €3,40. Maar volgende week zet er toch een kleine prijsdaling in.

Blank kalfsvlees noteert ook fors lager. Hier gaat een dubbeltje van de prijs af, tot €4,12 per kg (zie grafiek 2). Vorig jaar noteerde blank nog €4,83 per kg.

Ondanks de prijsdaling is de stemming bij blank beter dan bij de rosés. Dat heeft alles te maken met de vraag uit Italië en Frankrijk. Die blijft heel behoorlijk. Maar ook hier is het aanbod ruim. Het evenwicht tussen stabiele prijzen of een prijsdaling is erg broos.

prognose:

rosés goedkoper, blank gelijk of licht dalend

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.