Home

Achtergrond 1 reactie

Groente-etende rokers grotere kans op kanker

Rokers die regelmatig groente en fruit eten hebben een grotere kans op dikkedarmkanker dan rokers die dat niet doen.

Dat concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op basis van een groot Europees onderzoek, waaraan het instituut zelf heeft meegedaan. De resultaten zijn vandaag gepresenteerd.

Niet-rokers die veel groente en fruit eten, hebben 20 tot 25 procent minder kans op dikkedarmkanker. Het instituut adviseert rokers te stoppen met roken, en door te gaan met het eten van voldoende groente en fruit.

Het RIVM kiest er niet voor om rokers te adviseren te stoppen met het eten van groente en fruit. Volgens een woordvoerder zou dat nog schadelijker zijn voor hun gezondheid.

Deskundigen adviseren mensen 200 à 250 gram groente per dag te eten en minstens twee stuks fruit. Volgens de onderzoekers blijkt dat de kans op dikkedarmkanker sterker daalt naarmate mensen meer groente en fruit eten. Als mensen 600 gram groente en fruit per dag eten, hebben ze 20 tot 25 procent minder kans op de kanker.

Dikkedarmkanker is de op één na meest voorkomende kankersoort in Nederland. Per jaar krijgen in Nederland ongeveer 11.000 mensen de diagnose te horen. Meer dan 40 procent van de gevallen zou voorkomen kunnen worden als mensen gezond eten, regelmatig bewegen en een gezond gewicht hebben.

Ongeveer 60 procent van de patiënten overleeft de ziekte. Daarbij geldt: hoe sneller de behandeling begint, des te groter de kans op overleving. Voor het Europese onderzoek zijn 500.000 Europeanen ondervraagd over hun leefgewoonten. Daarna zijn ze ongeveer 8,5 jaar gevolgd.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    A3en

    "Rokers die regelmatig groente en fruit eten hebben een grotere kans op dikkedarmkanker dan rokers die dat niet doen."

    "Het RIVM kiest er niet voor om rokers te adviseren te stoppen met het eten van groente en fruit. Volgens een woordvoerder zou dat nog schadelijker zijn voor hun gezondheid. "

    Geloof dat dit een beetje tegenstrijdig is.......

Of registreer je om te kunnen reageren.