Home

Achtergrond 169 x bekeken 1 reactie

GroenLinks tegen omzetten voedsel in biobrandstoffen

GroenLinks-klimaatexpert Bas Eickhout keert zich tegen het huidige Europese beleid voor biobrandstoffen, omdat daarvoor voedsel moet worden omgezet in biobrandstof.

Eickhout, nummer twee en nieuw op de kandidatenlijst van GroenLinks voor het Europarlement, stelt dat de teelt van koolzaad, suiker of andere gewassen voor brandstof ten koste gaat van landbouw. De honger in de wereld neemt daardoor toe.

Nu al komen enkele procenten van de diesel en benzine van planten. De EU heeft besloten dat dat moet stijgen tot 10 procent in 2020. Maar Eickhout wil stoppen met Europese verplichte bijmenging van biobrandstoffen. "Het doel is heel onverstandig, zolang er geen tweede generatie biobrandstof bestaat''. Tweede generatie biobrandstof is energie die gemaakt is van takken, afvalstoffen, stro en andere niet-voedingsmiddelen.

Beter is het om een scherper doel te stellen dat de CO2-uitstoot van auto's vermindert, vindt Eickhout. Nog beter vindt hij elektrische auto's.

Foto

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Huib Rijk

    de gedachte dat honger veroorzaakt wordt door een tekort aan voedsel blijkt steeds weer onweerstaanbaar. Maar het is al decennia zo dat er tegelijk voedseloverschotten zijn en er 900 miljoen mensen met honger naar bed gaan. Biobrandstoffen gaan niet ten koste van voedselproductie. Wel leiden biobrandstoffen tot hogere voedselprijzen. En dat is alleen maar een voordeel , dat wil zeggen zolang voedselprijzen wereldwijd beneden de kostprijs liggen. Bij hogere voedselprijzen kunnen arme boeren geld verdienen dat ze kunnen besteden in hun eigen maatschappij. Dan ontstaat er een positieve spiraal. Meer inkomen ook voor de stadsbevolking, waardoor meer vraag naar voedsel en minder honger. We produceren niet te weinig voedsel om de mensheid te voeden, we produceren te veel om iedereen voedsel te geven. Het uitbannen van biobrandstoffen zal niet leiden tot meer voedselproductie. Boeren kunnen alleen voldoende voedsel produceren als de prijzen kostendekkend zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.