Home

Achtergrond 173 x bekeken

Groeistuipen

De landbouw biedt een alternatief voor het ten dele vastgelopen zorgsysteem in Nederland.

Laagdrempelig, kleinschalig, dicht bij de mens, dicht bij de natuur. Die combinatie heeft voor een enorme groei in de afgelopen jaren gezorgd.

Die groei brengt met zich mee dat de roep om te professionaliseren groter wordt. Die vraag is zeer terecht, vinden gelukkig ook veel zorgboeren, zorginstellingen en zorgverzekeraars. Al uiten sommige boeren de vrees dat daardoor het bijzondere, kleinschalige en vaak zelfs intieme karakter van de zorglandbouw verloren kan gaan. Dat is koudwatervrees: samenwerking en kwaliteitsverbetering is goed mogelijk zonder dat men zich direct in grootschaligheid verliest.

De groeistuipen brengen problemen met zich mee, met name op financieel en administratief vlak. Door samen te werken is juist op die gebieden veel winst te halen – dat leidt tot efficiënter werken, gezamenlijke investeringen én vergroot de kans op subsidies. Nu moeten boeren het vaak afleggen tegen de batterij ervaren partijen in de zorg.

De roep om een keurmerk klinkt in Den Haag. Het is een politiek reflex elk probleem te beteugelen door middel van een keurmerk of etiket. In dit geval zou het een goede zet zijn, om deze bijzondere, warme en kwaliteitsrijke zorgvorm te onderscheiden.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.