Home

Achtergrond 235 x bekeken

Griep

De Mexicaanse griep is door de media tot een hype verheven. Iedereen op radio en televisie schenkt er aandacht aan, onder andere ook de nieuws- en actualiteitenprogramma's. Zij doen dat echter zonder alle relevante informatie te geven.

Wat voor virus is het, waaruit is het virus opgebouwd, waar komt het virus vandaan, hoe virulent is het virus, hoe reageert het op virusremmers, welke mensen zijn het meest vatbaar en hoe wordt het virus verspreid? In plaats daarvan zijn ze bezig de mensen een complex aan te praten.

Het is toch de normaalste gang van zaken dat nieuwe griepvirussen ontstaan. Meestal is er in januari en februari een nieuw griepvirus dat vanuit China een deel van de wereld besmet. Blijkbaar is dat nog niet tot de media doorgedrongen. Die blaast liever alles op tot een sensatieverhaal.

De wereldgezondheidsorganisatie WHO verklaart zonder omwegen dat deze griep niets met varkens te maken heeft. De NOS, Netwerk en ook andere media brengen dat ook ronduit in beeld, maar in hun commentaren en reacties daarop laten ze het voorkomen dat het toch wel iets met varkens te maken heeft. Ze blijven in ieder geval hardnekkig over varkensgriep praten.

Natuurlijk moet de WHO alert zijn op nieuwe virussen en natuurlijk moeten overheden en deskundigen voorbereid zijn op grootschalige griepuitbraken. Echter uit de wijze waarop de media er nu mee omgaan leid ik af dat ze het niet te doen is om het probleem uit te leggen. Maar dat men vooral bezig is met het brengen van sensatie en het zaaien van angst.

We hebben te maken met een nieuw griepvirus, hoewel we ook dat nog niet eens zeker weten. En of dat tot grote problemen zal leiden is nu nog niet bekend. Over een aantal weken is dit allemaal goed uitgezocht en weten we meer. Het is alleen nog maar de vraag of de media daar dan nog in geïnteresseerd zijn.

Ik kom maar tot een conclusie: op dit moment heerst er een mediagriep, die mensen besmet met angst. En dat moeten we eerst uitzieken.

Wien van den Brink

Of registreer je om te kunnen reageren.