Home

Achtergrond 890 x bekeken 17 reacties

Glyfosaat in Roundup schadelijk

Glyfosaat in het bestrijdingsmiddel Roundup van Monsanto kan gevaarlijk zijn.

Onderzoekers van de universiteit van Buenos Aires zeggen aanwijzingen hiervoor te hebben gevonden. Glyfosaat is een actief bestanddeel van het betreffende herbicide, en zou kunnen leiden tot ernstige vergroeiingen bij embryo’s van amfibieën als kikkers en salamanders.

De Roundup-herbicide wordt vooral gebruikt in de massale sojateelt op de Argentijnse pampas. Het Amerikaanse Monsanto, de grootste zaaizaadproducent ter wereld, brengt de transgene sojavariant op de markt die grote doses Roundup kan weerstaan: Roundup Ready.
Het glyfosaat in Roundup werkt enerzijds als onkruidverdelger en anderzijds als groeiversterker bij pinda’s en suikerbieten. Volgens de Argentijnse onderzoekers hebben blootgestelde embryo’s minder grote hoofden, ondergaan ze genetische veranderingen in het centrale zenuwstelsel en meer sterfte onder cellen die de schedel vormen.

Volgens Monsanto blijft niets van de drie werkzame zouten in glyfosaat over in voedingsmiddelen. Roundup wordt echter sinds haar patentering in de jaren 70 in verband gebracht met ziekten. Het bedrijf is ook ernstig in diskrediet geraakt vanwege de levering van ontbladeringsmiddelen tijdens de Vietnam-oorlog.

De studie is nog niet volledig afgerond. De onderzoekers vonden de data echter zo onrustwekkend dat ze besloten de voorlopige resultaten al te publiceren. Monsanto wil nog niet reageren voordat het onderzoek volledig is afgerond.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Theo Tromp

  Glofosaat wordt in verband gebracht met onvruchtbaarheid van mannen. Dus Monsanté pas maar op!

 • no-profile-image

  Cupido

  Mondsanté.. gokje... je bent de eeuwige vrijgezel! haha succes jongen, jij komt er wel!

 • no-profile-image

  Anna

  Is er een verband tussen de grote belangstelling van ons koninklijk huis voor chemie (en beleggingen en winsten etc.), de fam. van Maxima (met pa als ex-onderminister van landbouw in Argentinië) en onze voortrekkersrol in Europa inzake het versneld "doordrukken" van gentech.? Wat staat ons nog meer te wachten dan de al bekende doffe ellende door deze multi nationals? Ik ben zeer ongerust en ben hier banger voor dan voor terrorisme.

 • no-profile-image

  Melkvee enzo

  juiste dozering kan nog wel eens helpen. geen gekeurde spuiten het juist omgaan met deze machines. tja nederland doet er alles aan maar ik wil er om wedden dat als deze studie aangenomen wordt dat ook hier weer voor ons beperking volgen. (meld plichten en dat soort administratiieve rompslomp)

 • no-profile-image

  albert

  Naast de glyfostaat zijn vooral de toeslag- en hulpstoffen (alleen of in kombinatie met elkaar) schadelijk. In het boek "De wereld volgens Monsanto" van Marie Monique Robin wordt dat uitgebreid belicht. In dat zelfde boek wordt beschreven dat de toelating van Roundup in de meeste landen is gedaan op basis van onderzoek aan alleen glyfosfaat en niet aan het komplete produkt Round-up. De meeste schadelijke effekten zijn dus onzichtbaar gebleven. Dat Round-Up snel afbreekt is één van de vele sprookjes waarmee de firma Monsanto de wereld in de maling neemt. Het boek onderstreept de uit vele andere bronnen blijkende konklusie dat Monsanto een krimineel bedrijf is dat zijn gigantische macht misbruikt om zijn praktijken voort te zetten.

 • no-profile-image

  Han

  Eindelijk komt nu deze conclusie in de pers. Enkele jaren geleden zijn er reeds aanwijzingen gevonden in onderzoeken in Frankrijk en Canada die verwezen naar spontane abortus en / of onvruchbaarheid bij vrouwen. Wat te denken van de ontstane extra sterke fusarium stam in de terwe teelt in USA die niet te bestrijden is op de normale wijze?
  Al deze onderzoeks gegevens zijn door de Gentechnologen (denk aan roundup ready gewassen) als laster van tafel geveegd. Monsanto heeft zijn onderzoekers, die onderzoek wilden doen om eventuele negatieve gevolgen van Glyfosaat boven tafel wilden krijgen ontslagen of op andere wijze monddood gemaakt.

 • no-profile-image

  Lerak

  Alles wat uit de USA komt wordt klakkeloos door de Nederlandse overheid overgenomen.
  Alles wat uit Zweden en Frankrijk komt is interessant. Maar direct ook opvolgen met een Koninklijk Besluit. Daar moeten we nog een nachtje over slapen.
  Vreemd dat we de Duitsers niet volgen in de afwijzing van genetische gemanipuleerde gewassen. Het is onze grootste handelspartner. Kan dat kwaad voor onze export?

 • no-profile-image

  Miep Bos, woordvoerster van De Gentechvrije Burge

  Dit is niets nieuws er zijn al jaren onderzoeken die hierop wijzen. Nu schijnt men pas wakker teworen, wel laat maar beter laat dan nooit. Het is ook bekend dat glyfosaat en AMPA, (omzettingsproduct) langdurig in de bovenlaag en het bovenste grondwater aanwezig kunnen blijven.
  en dan heb je natuurlijk ook de gentech gewassen, die onlosmakelijk verbonden zijn met glyfosaat als werkzame stof in bv het net door Duitdalnd verboden MON 810. Terecht berboden dus, wanneer volgt Nederland? Zie ook www.gentechvrij.nl

 • no-profile-image

  Mondsanté

  Wij mannen hebben daar geen last van. Alleen de vrouwen en ongeboren kinderen.
  Oh, waar maak ik me dan druk over? Nederland wordt geregeeerd door mannen net als het bedrijfsleven.

 • no-profile-image

  piet

  Oftewel ga maar lekker ecologisch telen. Daalt de productie wat worden de prijzen ook eens beter.

 • no-profile-image

  F.T.P.

  Helaas beseffen veel mens niet hoe invloed rijk monsanto is.Puur door de winsten die ze maken op Round up (plus minus 1 miljard dollar per jaar)zijn ze instaat om zaad bedrijven,en daar door patenten op/licencies op ect te kopen.Niet alleen in de land en tuinbouw maar ook in de bio industrie,En vergeet niet te lobbyen bij de politiek.Als dit zo door gaat heeft monsanto straks in alle voedingsmiddelen,vlees en groenten,sleutel patenten waardoor ze iedereen naar hun hand kunnen zetten.Round up?Perfect middel(bij juist gebruik).Monsanto?levens gevaarlijk!

 • no-profile-image

  Linda Coenen - A SEED

  Omwonenden van RoundupReady-sojavelden in Argentinie en Paraguay ondervinden ernstige gezondheidsgevolgen door besproeiingen met Roundup-cocktails: via het grondwater komt het in hun drinkwater met als gevolg zeer veelvuldig voorkomen van allerlei vormen van kanker, kinderen met ernstige geboorteafwijkingen, ernstige huiduitslag, koppijn etc. Lees er meer over op www.lasojamata.org en teken de petitie op www.gifsoja.nl

 • no-profile-image

  rosalie

  Ik heb dode kikkers gevonden waar round-up was gespoten door mensen die altijd wat te spuiten willen hebben.
  Mensen zijn vernietigers. Schaamteloos om een mens te zijn.

 • no-profile-image

  Patrick

  Roundup is enorm schadelijk, iedereen kan dat zien, gelukkig met het internet kunnen we het nu ook met onze eigen ogen zien, en weet nu de hele wereld dat het rampzalig is.
  Echter ben ik enorm benieuwd naar minister Verburg haar gedachten hierover. Moet ze eerst overleggen met de Monsanto lobbyisten, cq criminelen? Gaat ze weer brabbelen dat ze een open dialoog wil ? Haar open dialoog gedachten zijn eenzijdig en schreinend voor een persoon in een leidinggevende rol. Duistland verbied Genmais, en zij denkt als eerste, maar dat kan zo maar niet, dat moeten we terug draaien IPV een echte open dialoog als, mooi dat mijn collega Ilse Aigner zo wijs is om genmais te verbieden, nu kunnen we het eindelijk in Nederland gaan verbieden.
  Is het nu zo moelijk voor een leidinggevende persoon om te zeggen, Sorry ik zat fout en zag het fout, daarom was mijn beleid ook ernstig fout.
  Daarom ga ik er nu Alles aan doen om de toekomst een toekomst te bieden, ik als Christelijke Minister zal stoppen met het vernietigen van onze gezamelijke planeet.

 • no-profile-image

  WillemKoolmees

  Een paar jaar terug tijdens een gewasbeschermingscursus stond een docent van de landbouwschool Groningen met droge ogen te vertellen dat Round up wel zo onschadelijk was dat hij zonder gevaar zelfs een slok zou kunnen opdrinken! Domme opmerking maar toch!
  Stuur die man nog even een glaasje met de beste wensen!

  En dan zeggen dat meer studie de inzichten van tuinders en boeren verbeterd!

 • no-profile-image

  de Jong

  Zouden die onderzoekers niet het hormoon uit "de Pil" gevonden hebben?Dat komt ook in het water terecht met precies de dezelde gevolgen voor amfibien en vissen.

 • Wiann

  Carey Gillam haar boek:
  Giftig Spul geeft inzicht! Alarmerend.
  Uitgave 2017 ISBN978 90 477 1029 5

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.