Home

Achtergrond 436 x bekeken 3 reacties

'Glastuinbouw mist kansen windenergie'

De glastuinbouw mist kansen met windenergie.

Dat zegt Maurits Groen, adviseur van regie-orgaan Energietransitie, het adviesorgaan voor het ministerie van Economische Zaken (EZ). "Het kan een belangrijke derde inkomstenbron worden."

Volgens Groen - hij werd op de Energiek 2020-bijeenkomst de Nederlandse Al Gore genoemd - is de glastuinbouw een geschikte sector om een brede aanpak te ontwikkelen. "De bedrijven zijn relatief compact en liggen dicht bij elkaar. Bij de ontwikkeling van nieuwe gebieden liggen grote kansen voor windmolenparken."

Volgens Groen heeft de overheid ambities om de windenergiecapaciteit de komende jaren te verdubbelen. "Daar moet de sector op inspelen."

Groen verwacht verder kansen op regionaal vlak. Steden zijn steeds meer bezig met energiebeleid en willen zelfvoorzienend zijn. De tuinbouw kan hierop in spelen.

Verder stelde Groen dat de sector moet aandringen op garanties voor terugleveringsvergoeding. Zo kan productie van duurzame energie verder groeien.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  r. duijnisveld

  Wij zijn als paprika kwekerij vorig jaar bezig geweest met een aanvraag voor een windmolen met de gemeente.
  We hebben de ruimte en er zijn geen huizen in de buurt maar kregen toch geen toestemming van de gemeente aangezien het niet in het bestemmingsplan paste.
  Dus ondanks alle mooie woorden van onze landelijke overheid denkt de lokale overheid er vaak heel anders over.

 • no-profile-image

  dirk

  Rendement zonder subsidi is nul,dus weg met die dingen!

 • no-profile-image

  Windmolens

  Windmolens overal in het landschap. Dat is heel vreemd als je bekijkt dat industrieterreinen en glastuinbouwgebieden daar vanwege de inrichting en de ruimtelijke ordening eerder voor in aanmerking zouden moeten komen.
  Ook een windmolen op hoge gebouwen zou eerder op zijn plaats zijn dan in het landschap. Toch is dat niet zo. Vanuit de ruimtelijke ordening en energie efficiëncy oogpunt gezien erg vreemd.

  Een woontoren met een windmolen erop lijkt mij erg energie efficiënt. Toch zie je het nergens. Best raar dat deze apparaten wel overal in het buitengebied staan en ook niet aan de omgeving aangepast zijn. Ze hebben geen schutkleur, nee ze zijn allemaal wit. Terwijl je groen zou verwachten?
  Straks zien we van die technobossen op de Noordzee. Ons grootste ongerepte natuurgebied !!
  Een mens is een raar wezen. Ze doen aan landwinning en aan natuurbeheer en natuurontwikkeling en dan gaan ze ontpolderen en zetten van die windmolens kris kras door het land waar ze niet eens efficiënt produceren en zorgen voor horizonvervuiling. En planologisch en landschappelijk treedt er een verrommeling op dat nog nooit eerder in Nederland is vertoond.
  Kredietcrisis en de bespoediging van de windmolenparken gaan hand in hand.
  Het lijkt wel of de planologen in Nederland al een flinke klap van de molen hebben gehad vanaf de bouwtekening.

Of registreer je om te kunnen reageren.