Home

Achtergrond 166 x bekeken

Gemeentebijdragen van het Rijk 'bevroren'

De bijdrage van het Rijk aan gemeenten wordt de komende jaren bevroren op het niveau van voor de economische crisis.

Normaal stijgen de bijdragen aan de lokale overheden automatisch mee met de rijksuitgaven. Maar nu het kabinet de komende jaren 6 miljard euro extra wil investeren om de crisis te lijf te gaan, profiteren de gemeenten daar in 2009, 2010 en 2011 niet van. In ruil daarvoor dalen de bijdragen ook niet door bezuinigingen van het kabinet.

Dat is afgesproken in een financiëel akkoord tussen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de ministeries van Binnenlandse Zaken en Financiën. Een woordvoerder van de VNG zei vrijdag dat de lokale overheden in de crisisaanpak van de overheid hebben gekozen voor "financiële zekerheid''.

Verder krijgen gemeenten tijdelijk meer ruimte om hun begrotingstekorten op te laten lopen om zo investeringen in de economie door lokale overheden te stimuleren. Voor dit jaar gaat het om een extra ruimte van een half miljard euro en in 2010 om 1 miljard euro. De VNG had begin dit jaar om een tijdelijke versoepeling van begrotingsregels gevraagd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.