Home

Achtergrond

Geen windmolens bij park De Weerribben

Er komen geen windmolens rond nationaal park Weerribben-Wieden.

De Raad van State heeft een beroep van Staatsbosbeheer tegen een besluit van het provinciebestuur van Overijssel om de bouw van vier windturbines toe te staan, gegrond verklaard.

Staatsbosbeheer ageerde samen met Natuurmonumenten en Natuur en Milieu Overijssel tegen het provinciebesluit. De molens leiden tot grote sterfte onder de beschermde purperreiger, aldus de natuurorganisaties. Het besluit van de provincie wordt vernietigd, meldde de Raad vandaag.

In de vergunning Natuurbeschermingswet was niet opgenomen dat de effecten op de natuur bijgehouden moeten worden. Omdat de te verwachten effecten op de natuur slechts zijn gebaseerd op twee veldwaarnemingen, mag dit voorschrift niet ontbreken, aldus de Raad. De provincie meende dat de turbines geen schadelijke gevolgen hebben voor de natuur. De 105 meter hoge windturbines zouden op een paar honderd meter afstand van de Weerribben geplaatst worden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.