Home

Achtergrond 184 x bekeken

Geen vervolging CIA-agenten voor verhoormethodes

De Amerikaanse president Barack Obama wil voorkomen dat CIA-agenten worden vervolgd voor ruwe verhoormethodes die onder zijn voorganger George Bush werden gebruikt tegen terreurverdachten.

Dit staat in een verklaring die het Witte Huis donderdag heeft uitgegeven.

Obama vaardigde na zijn ambtsaanvaarding in januari een verbod uit op verhoormethodes als waterboarding, waarbij de verdachte het gevoel krijgt dat hij verdrinkt. Dat wordt internationaal door velen beschouwd als een vorm van marteling. Obama wil nu ervoor zorgen dat functionarissen van de geheime dienst die de methode onder Bush "te goeder trouw'' gebruikten terwijl zij "hun plicht deden'', nu niet voor strafvervolging hoeven te vrezen.

Andere verhoormethodes die onder Bush waren toegestaan, waren slaan en het onthouden van slaap. Ook mochten CIA-ondervragers het hoofd van een verdachte tegen een muur slaan. Soms werden insecten in de cellen van verdachten gezet. Dit blijkt uit memo's die donderdag zijn gepubliceerd. Die bevatten analyses van het Amerikaanse ministerie van Justitie dat die verhoormethodes legaal zouden zijn.

Burgerrechtenorganisatie ACLU had een rechtszaak aangespannen om de memo's openbaar te krijgen. Een rechter had de regering bevolen de memo's of uiterlijk donderdag te publiceren of uit te leggen waarom dat niet kan. In de uiteindelijk gepubliceerde versies zijn delen onleesbaar gemaakt. De CIA had zich hevig verzet tegen publicatie omdat de dienst vreesde voor ondermijning van zijn geloofwaardigheid, aldus de krant The Wall Street Journal.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.