Home

Achtergrond

Geen manifest dierenclubs

Dierenorganisaties hoeven niet te beloven dat zij afzien van illegale acties. Het kabinet wilde hen een manifest laten tekenen, maar de Tweede Kamer ziet niks in zo’n lijst.

Een meerderheid denkt dat een manifest niet zal helpen in de strijd tegen radicale activisten, bleek vandaag tijdens een debat.

Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) stelde het manifest onlangs voor om een onderscheid te maken tussen organisaties die zich bedienen van wettelijke middelen en clubs die zich schuldig maken aan het ingooien van ruiten en bevrijden van dieren.

SP’er Ronald van Raak: "Waarom moeten mensen die deugen een papier ondertekenen dat zij deugen." "Ik krijg last van plaatsvervangende schaamte als wij de Dierenbescherming op het matje roepen", aldus Sybrand van Haersma Buma (CDA). "De minister moet criminaliteit bestrijden."

Ter Horst wil toch met goedwillende clubs overleggen om te voorkomen dat zij in het beklaagdenbankje terechtkomen. Zij knoopt ook een gesprek aan met gemeenten om te bezien of het organisaties die buiten de wet opereren moeilijker gemaakt kan worden om te collecteren.
Aanleiding voor het debat gisteren was het plan dat het kabinet onlangs presenteerde voor de aanpak van illegaal dierenactivisme. Op hoofdlijnen kreeg de voorgestelde aanpak, die voorziet in meer politie-inzet en juridische bevoegdheden, steun.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.