Home

Achtergrond 203 x bekeken

Geen magie in bundeling

De magie van de bundeling in de glastuinbouw lijkt een beetje uitgewerkt. In plaats van een K8 is er nu een K3 actief en van P8 is het naar P5 gegaan. Wie weet wat nog meer volgt.

Het lijkt makkelijk om te constateren dat dit er van moest komen. Een totale afzetbundeling, waar Thijs Jasperse en geestverwanten van het begin af aan op mikten, was bij voorbaat een illusie. Toch moet deze volgens Jasperse en de zijnen flauwe conclusie nog even worden onderstreept.

Zijn plannen zijn op zich lovenswaardig. Een hogere marge voor de telers wil toch iedere glasgroenteteler. Probleem is dat de methode-Jasperse niet werkt, ook niet in de verwaterde vorm die nog steeds wordt besproken. De mededingingsautoriteiten zullen het niet goedkeuren. Als de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) het al nodig vindt om een bundeling van drie komkommerafzetorganisaties – samen goed voor 40 procent van het Nederlandse aanbod – te onderzoeken, is het bijna overbodig om te bedenken wat de NMa vindt van nog iets dat veel verder gaat. Jasperse weet dat zelf ook wel.

Maar ook zonder de NMa werkt het bundelingsplan niet. Niet voor niets hebben drie komkommerpartijen besloten zelf iets te beginnen. De methode-Jasperse is, blijkt daaruit, ook te groots en tijdrovend.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.