Home

Achtergrond 185 x bekeken

Garantieregeling voor aardwarmte uitgesteld

De invoering van de garantieregeling voor aardwarmte wordt uitgesteld. Dat is het gevolg van het verzoek van de Europese Commissie om nadere informatie in het kader van de staatssteunregeling.

Het ministerie van Economische Zaken (EZ) liet de regeling eerder informeel toetsen door de Commissie. Die heeft nu recent aangegeven verdere informatie te willen over de garantieregeling. Volgens een woordvoerder van Economische Zaken betekent dat zeker een aantal maanden vertraging. EZ gaat uit van een formele toetsing van de regeling, wat normaal een aantal maanden duurt.

Volgens Glaskracht is het uitstel een slechte zaak voor de tuinders met plannen om te boren. De afspraken met boormaatschappijen en financiële afspraken met banken kunnen niet doorgaan zonder zo’n regeling, stelt een woordvoerder. De telers worden steeds geconfronteerd met uitstel, zegt hij. "Eerst zou de regeling in januari open gaan, later is 1 april genoemd. We hopen dat er dan voor de zomer een regeling is."

Tuinders met een boorvergunning moeten binnen twee jaar boren om de vergunning te behouden. Ook de subsidie uit de MEI-regeling kent een termijn van 2 jaar. "LNV heeft al wel aangegeven hier praktisch mee om te gaan." De garantieregeling bestaat uit een fonds van 10 miljoen euro. Beide ministeries (EZ en LNV) hebben er 5 miljoen euro in gestoken, waarvan al wel een aantal voorwaarden bekend is. Zo moet een boring een 90 procent kans op succes hebben en wordt een eigen risico van 15 procent gehanteerd en 7 procent premie.
Bij een boring van 6 miljoen euro is dat een zware belasting voor tuinders, stelt LTO Glaskracht Nederland.

Eerder deze maand vroeg Glaskracht al het ministerie van LNV om het percentage voor eigen risico te verlagen. Minister Gerda Verburg stemde daar niet mee in. Het ministerie en Glaskracht zijn verbaasd over de opstelling van de Europese Commissie. De regeling werd alleen uit voorzorg voorgelegd.

Of registreer je om te kunnen reageren.