Home

Achtergrond 11 reacties

G8: landbouwrevolutie snel en grondig doorvoeren

Zonder grootschalige investeringen in de landbouw wacht de wereld binnen enkele decennia een permanente voedselcrisis.

Dat staat in een uitgelekt beleidsdocument dat dient als basis voor een overleg van de G8. The Financial Times legde er de hand op.

Het document is opgesteld door de Italiaanse voorzitter van de eerste ministeriële ontmoeting van de Groep van 8 politiek en economisch sterkste landen. Het rapport heet ‘De Wereldwijde Uitdaging: het verminderen van voedselnood’. Het is voor het eerst dat de G8 over land- en tuinbouw apart overleg pleegt.

Volgens het rapport dient de productie van voeding tussen nu en 2050 dient te verdubbelen vanwege de groei van de wereldbevolking. Geen geringe opgave volgens de rapporteurs: klimaatverandering en steeds meer kostende productiemiddelen spelen boeren nu al parten.

"Zonder onmiddellijk ingrijpen in de landbouw en handelssystemen wordt de crisis van 2007 binnen een paar decennia structureel", zo quote de Britse zakenkrant het rapport. Prijzen voor grondstoffen zijn sinds de crisis fors gedaald maar bevinden zich nog altijd op een hoger niveau dan voor de crisis.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  toonmechy@telfort.nl

  Zouden er in 2050 nog wel genoeg boeren overzijn die voor spotprijzen willen werken. Ga daar maar eens over nadenken!!!!!

 • no-profile-image

  W Geverink

  Joost . De productie van vlees en zuivel stopzetten lost de honger in de derde wereld niet op . Een probleem is dat de derde wereld het geld niet heeft om voedsel te kopen . En de boeren waar ook ter wereld hebben niet de luxe dat ze voedsel zomaar weg kunnen geven omdat het veel geld kost om te produceren . Dan zijn er derde wereld landen die genoeg geld hebben om te eten maar er wapens voor kopen om oorlog te voeren of mercedessen voor de elite . Een ander triest voorbeeld is Zimbabwe dat door slecht leiderschap helemaal aan de grond zit . Nog een probleem is dat stabiele landen zoals Kameroen door sluwe handelsovereenkomsten bij de neus zijn genomen en zich moeten laten gebruiken als dumpland voor bv door de EU gesubsidieerde overschotten waardoor hun eigen landbouw de das wordt omgedaan . Je moet van boeren geen criminelen maken omdat ze de producten produceren waar behoefte voor is voor klanten of consumenten die het geld hebben om er voor te betalen . Sony , Miele , philips en Volkswagen werken net zo . Joost , mijn gezin sponsort kinderen en hun families in verschillende derde wereld landen . Dat kun jij ook doen . Met ons geld worden die kinderen gevoed , geschoold en worden er nuttige projecten opgestart die hun uiteindelijk onafhankelijk moet maken van aalmoezen en voedselhulp . Daarna is het hopen dat die inzet niet onderuit wordt gehaald door een of de andere multinational of dumpende regering .

 • no-profile-image

  Joep Hermans

  Ik ben het voor de volle 100% met Guus Geurts eens.
  Voedselsoevereiniteit is een basisprincipe dat is losgelaten. Terwijl juist dit instrument sedert de 2e wereldoorlog het fundament heeft gelegd voor de West Europese welvaart. Van dit instrument moeten ook de minder ontwikkelde landen gebruik kunnen maken. Voedselproductie kan niet alleen aan de markt worden overgelaten. En de prijsvorming daarvan mag ook zeker niet gemanipuleerd kunnen worden door speculanten.

 • no-profile-image

  Frits

  @Gert,Dr wtf haal jij al die tijd vandaan om op al die forums zoveel gal te spuien ? Als ik je berichten zo lees vraag ik me soms af of jij niet die activist bent.

 • no-profile-image

  boertje

  Welke tak gaat binnen de landbouw nu goed ? varkens niet koeien niet bloembollen

 • no-profile-image

  joost

  Je kunt ook de productie van vlees en zuivel stopzetten, dan is er voedsel genoeg voor de mensen.
  Als we willen overleven met zoveel mensen is dat onze enige kans.

 • no-profile-image

  JAN

  Goed idee van je Joost!Dan kunnen we meteen grote delen van nederland omzetten in spannende natuur.
  Uiteraard wel eerst even de vruchtbare laag weghalen zodat ons nageslacht er ook niets meer mee kan.

 • no-profile-image

  gert

  Bijna de helft van het voedsel in de derde wereld wordt opgevreten door ongedierte een kwart van het voedsel in de westerse wereld wordt weggegooid,waar maken ze zich dan nog druk over

 • no-profile-image

  gert

  We hebben het in Nederland maar druk met EHS en Natura 2000,dat heeft hier prioriteit,de winkels liggen nog vol, waar moeten de burgers zich nog zorgen over maken,alleen over de derde of vierde vakantie en het liefst zoveel mogelijk natuur

 • no-profile-image

  Guus Geurts

  De handelssystemen moeten inderdaad worden aangepakt (zoals genoemd in het artikel), maar waarschijnlijk niet zoals deze neoliberalen bedoelen. In plaats van meer liberalisering, moet voedselsoevereiniteit maatgevend worden in de huidige handelsverdragen. Landen moeten weer het recht terugkrijgen hun eigen bevolking zoveel mogelijk door hun eigen boeren te laten voeden. En dat kan alleen als deze boeren hier een kostendekkende prijs voor krijgen, mogelijk gemaakt door hogere importheffingen en het afschaffen van alle handelsverstorende subsidies. Dit kan er voor zorgen dat meer regio´s zelfvoorzienend worden voor voedsel (en energie).
  De huidige lage prijzen voor voedsel zijn juist een belemmering voor een duurzame voedselproductie op de lange termijn, want ze drijven boeren in ontwikkelingslanden van het land.

  Een tweede vereiste is dat het Westen haar grote beslag op natuurlijke hulpbronnen in het Zuiden stopzet, b.v. door in Europa alternatieven te telen voor de massale import van soja, ethanol en palmolie. Ook hiervoor zijn hogere importbelastingen nodig, om kostendekkende Europese productie mogelijk te maken.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Hallo Joost, ga even naar Afrika en vertel het de mensen daar!! Dat ze daar zelf nog niet aan gedacht hebben, onbegrijpelijk!!

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.