Home

Achtergrond

G7 belooft 'alles' te doen voor economisch herstel

's Werelds rijkste landen zullen alles doen wat nodig is om de wereldeconomie weer te laten groeien. Dat beloofden de ministers van Financiën van de G7 gisteravond in Washington. De ministers spraken af geen maatregelen te nemen die de internationale handel verstoren.

,,We zullen blijven werken aan het herstel van de kredietverlening, het injecteren van kapitaal in financiële instituties en het beschermen van spaartegoeden'', beloofden de ministers aan de vooravond van de halfjaarlijkse ministersvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

In hun verklaring stellen de ministers verder mee te willen werken aan een hervorming van het bestuur van internationale financiële instellingen zoals de Wereldbank en het IMF. Om ,,de geloofwaardigheid, de relevantie en de legitimiteit'' van die instellingen te waarborgen zullen opkomende landen een grotere stem krijgen in het bestuur.

Ontwikkelingsorganisatie Oxfam reageerde met ,,diepe teleurstelling'' op de verklaring van de G7. ,,Ze laten de wereld een armoedecrisis in slaapwandelen. Ze zeggen niets over ontwikkelingshulp, de leiders van de rijke landen houden hun chequeboek op zak.''

De Wereldbank waarschuwde eerder deze week dat de economische recessie ook de ontwikkelingslanden zeer hard raakt. Volgens de ontwikkelingsbank vervallen door de economische crisis tientallen miljoenen mensen in armoede en neemt het aantal ondervoede mensen toe tot meer dan een miljard.

Volgens minister van Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders is de situatie ,,desastreus''. ,,Dit is van enorme urgentie; het aantal hongersnoden neemt toe, en de politieke stabiliteit neemt af. De gevolgen van de huidige financiële crisis, waar de armste landen part noch deel aan hadden, moeten zo goed mogelijk worden opgevangen, anders komen er 400 à 500 duizend ondervoede mensen bij.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.