Home

Achtergrond

'Fysiek gevaar boer zonder bestrijding muskusrat'

De Groningse afdeling van LTO Noord is fel tegen een proef van de provincie Groningen, waarbij muskusratten niet langer worden bestreden.

De provincie vergoed weliswaar alle schade maar volgens de belangenbehartiger ontstaat fysiek gevaar voor mens en dier.

Muskusratten graven gangen in slootwallen waardoor de waterkant instabiel kan worden. Vee dat hier graast kan de poten breken, dijken worden kwetsbaar en trekkers kunnen kantelen, aldus LTO Noord Groningen, met mogelijk fatale gevolgen.

De veronderstelling dat voedselschaarste een grens stelt aan de groei van de rattenpopulatie is volgens de organisatie een utopie. Door de vruchtbare grond en aanwezigheid van gewassen zal er in hun ogen altijd voldoende voedsel zijn.

Voorzitter Hilbrand Sinnema: “in de Krimpenerwaard is na de vondst van mond- en klauwzeer een heel seizoen niet gejaagd op muskusratten. De provincie Zuid-Holland heeft vervolgens in een jaar tijd één miljoen euro extra moeten uitgeven aan rattenbestrijding, om weer op het oude peil te komen.”

Margreet van Willegen van de Landelijke Coördinatiecommissie Muskusrattenbestrijding vindt het nog te vroeg voor een veldproef. “Een volwassen muskusrat kan gangenstelsels van 20 meter lang graven, dus dat leidt tot gevaarlijke situaties.”

Van Willegen ziet op dit moment meer in theoretisch onderzoek. “Bestrijding is op dit moment bittere noodzaak. Niet alleen in de Krimpenerwaard maar ook in de Lopikerwaard in Utrecht is gebleken dat de schade bij lang niet bestrijden groot kan zijn.”

Of registreer je om te kunnen reageren.