Home

Achtergrond 506 x bekeken 1 reactie

Fokprogramma vermijdt keizersnedes bij dikbilrunderen

Geboorteproblemen bij dikbilrunderen kunnen met een gericht fokprogramma worden opgelost. Voorlopers zijn er al druk mee bezig, begeleid door onderzoekers.

Dat zei minister Verburg vanmiddag in de Tweede Kamer die met haar in overleg was over de voortgang van dierwelzijnsmaatregelen.

SP-er Polderman wil een einde aan de dikbilfokkerij. Maar volgens Verburg is dat helemaal niet nodig als gericht wordt gefokt op een breed bekken. Want niet het dikbilgen is verantwoordlijk voor de geboorteproblemen en de vele keizersnedes, maar een te nauw bekken. De minister meldde dat wetenschappers en voorlopers in de fokkerij een registratiesysteem hebben opgezet van dieren met de gewenste bekkenbreedte.

Bij Belgische Witblauwe en Verbeterd Roodbont wordt 85 tot 90 procent van de kalveren met een keizersnede gehaald.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Veehouder

    Waardoor een keizersnede door wordt veroorzaakt is niet het belangrijkste. Het gaat er om in hoeverre zal een keizersnede in de toekomst nog mogen. Wordt er nu niet vrijwillig aan het aantal keizersnedes worden gewerkt wordt dit wel verplicht om risico op keizersnede minimaal te hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.