Home

Achtergrond 538 x bekeken 6 reacties

Fischer Boel laakt voedselverspilling

Elk jaar verspillen Europeanen enorme hoeveelheden voedsel. Dat doet niet alleen pijn in de portemonnee van de consument, ook het milieu betaalt een prijs, want het voedsel blaast ieder jaar miljarden tonnen broeikasgassen de atmosfeer in.

"Deze crisistijden lijken me een goed moment om deze verspilling in vraag te stellen”, zegt eurocommissaris voor Landbouw Mariann Fischer Boel in de Belgische krant De Tijd.

Uit een Britse studie blijkt dat in het Verenigd Koninkrijk ongeveer een derde van al het voedsel onnodig wordt weggegooid. Dat zou de Britse consument meer dan 13 miljard euro per jaar kosten. De Europese Groep Ethiek beweert dan weer dat met het voedsel dat in Frankrijk wordt verspild een einde kan gemaakt worden aan de honger in de Democratische Republiek Congo.

Volgens de eurocommissaris draagt de detailhandel een deel van de verantwoordelijkheid. “Ongeveer een derde van de Europese bevolking woont alleen, in eenpersoonshuishoudens, maar in de supermarkt zijn de meeste producten verpakt voor gezinnen van vier.”

Fischer Boel wijst ook de consument terecht. “We moeten ons afvragen waarom we meer kopen dan we kunnen opeten. Waarom kopen we drie kippen voor de prijs van twee, terwijl we er maar één nodig hebben”?

Verspreid over Europa ziet Fischer Boel al diverse goede initiatieven. Twee jaar geleden werd in Groot-Brittannië de ‘LoveFoodHateWaste’-campagne gelanceerd. Die heeft naar schatting al 1,8 miljoen consumenten kunnen overtuigen minder voedsel te verspillen. “Dat hield 137.000 ton afval uit de vuilbak en heeft de Britse consument al 325 miljoen euro bespaard. Ook heeft de campagne de uitstoot van 600.000 ton broeikasgassen voorkomen”, aldus de eurocommissaris.

Naast die redenen zijn er volgens haar ook ethische redenen om te consuminderen. “De VN heeft becijferd dat we tegen 2050 met 9 miljard mensen zullen zijn. Daardoor komt er een enorme druk te liggen op de voedselproductie. Die moet stijgen, maar met minder impact op het milieu. Boeren zullen nieuwe landbouwtechnieken en technologieën moeten toepassen en we moeten alles op alles zetten om onderzoek en ontwikkeling om te zetten in concrete resultaten op het niveau van landbouwbedrijven”.

Mariann Fischer Boel vraagt zich dan ook af of het nut heeft om de voedselproductie op te drijven wanneer we in een later stadium van de voedselketen enorme hoeveelheden blijven verspillen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer

  Eerst moet ik Fischer Boel terechtwijzen. Ze laat de boeren bewust teveel
  produceren. Ze mogen niet reguleren.

  (Mariann Fischer Boel vraagt zich dan ook af of het nut heeft om de voedselproductie op te drijven wanneer we in een later stadium van de voedselketen enorme hoeveelheden blijven verspillen.) waarom heeft ze de quota uitgebreid? Voedselproductie aanpassen aan de vraagi s het antwoord hierop. Want wanneer de boeren een goede prijs krijgen, wordt er gewoon doorgproduceerd. Alleen wanneer er teveel wordt geproduceerd dalen de prijzen en gaan boeren verdwijnen.

 • no-profile-image

  ron

  Laat er maar zoveel mogelijk verspild worden door die consumenten. Doen ze dit niet wordt het overschot landbouwprodukten nog groter met alle nare gevolgen van dien!

 • no-profile-image

  gert

  Als de consument pijn in de portemonnee had ,werd er niet zoveel voedsel weggedonderd

 • no-profile-image

  Bewuste consument

  Het is veel te goedkoop! Verspilling, stunten, boeren uitmelken hier en in de ontwikkelings landen is schandalig! Veel geld voor pure luxe over de balk smijten is maar heel gewoon. Maar voor de belangrijke zaken in het leven, mag het niks kosten!

 • no-profile-image

  jol.

  hallo lieve lieve mensen.
  wie heeft er volgende week tijd om samen met mij blaadjes te gaan harken in Borneo. Deze blaadjes liggen daar te verteren in dat arme bos en zorgen alleen maar voor broeikasgassen.
  Als we dat klaar hebben gaan we beginnen op de veluwe en daarna komt waarschijnlijk ook nog de maashorst aan de beurt...............................................
  wat we met de blaadjes gaan doen dat weet ik niet dat probleem leggen we neer bij die gasten die die broeikaseffect hebben ontdekt.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Maak het voedsel duurder! Dan is dit probleem snel opgelost. Als er in 2050 echt een tekort is gebeurt dit vanzelf.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.