Home

Achtergrond 1 reactie

Fiscaal voordeel

Goed nieuws voor jonge boeren die het bedrijf van hun ouders willen overnemen: staatssecretaris Jan Kees de Jager (CDA) heeft voorgesteld de fiscale vrijstelling bij overdracht te verhogen van 75 naar 90 procent.

Bovendien kunnen ze tien jaar uitstel van betaling krijgen en wordt de Successiewet verder vereenvoudigd.

Het voorstel van De Jager is in landbouwkringen dan ook goed ontvangen. Minder enthousiast is de Raad van State, die de plannen in zijn advies bij de wetswijziging naar de prullenbak heeft verwezen. De Raad vindt dat De Jager het fiscale voordeel voor de agrarische sector niet onderbouwt. Diens argument dat bedrijfsopvolging zonder het voordeel in gevaar komt, acht de Raad niet aannemelijk.

De staatssecretaris doet er goed aan zich de kritiek van de Raad ter harte te nemen. En dat niet alleen omdat verwacht mag worden dat de Kamer er bij de behandeling van de wetswijziging, die in 2010 moet ingaan, de vinger bij legt.

Van minstens zo groot belang lijkt dat op De Jagers eigen ministerie, toen werd nagedacht over maatregelen om de recessie te lijf te gaan, plannen circuleerden om een eind te maken aan verschillende fiscale voordelen voor de landbouw. De Jager heeft deze plannetjes niet overgenomen, maar wie zegt dat zijn ’bedrijfsopvolger’ dat niet doet?

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    Uit dit bericht kun je weer concluderen dat het hele ambtelijke apparaat op het ministerie van financien en de Raad van State anti landbouw is ,ook op het ministerie is het niet anders.

Of registreer je om te kunnen reageren.