Home

Achtergrond 249 x bekeken

FNV: ontslagen personeel tuinbouw elders onderbrengen

Vakbond FNV werkt aan voorstellen om ontslagen personeel in de glastuinbouw onder te brengen bij andere bedrijven.

Hiervoor ziet de bond een rol voor de branche-organisaties. In ruil zou de bond een korte cao tegen koopkracht accepteren, meldt onderhandelaar Gerard Roest.

Deze week vond een informeel overleg plaats tussen de bond en werkgeversorganisatie Glaskracht. Dat overleg kwam in de plaats van een formele geplande eerste onderhandelingsronde. ”Dat is opgeschort omdat we het sociale akkoord aan onze leden voorleggen”, zegt Roest.

Looneis

Volgens Roest wordt in ieder geval afgezien van de bestaande voorstellenbrief, waarbij nog werd uitgegaan van een looneis van 3,5 procent. ”De crisis was toen nog niet in volle hevigheid losgebarsten. We moeten nu kijken of we werkzekerheidafspraken kunnen maken.”

De oplossing van een deeltijd werkloosheidsuitkering is voor de glastuinbouw niet haalbaar. ”De vruchten moeten toch geplukt worden, ondanks de vraaguitval door de recessie. We kiezen ervoor de lonen te matigen als daar tegenover staat dat de schade voor de werkgelegenheid beperkt blijft.”

Economische crisis

In het overleg is gesproken over de financiële situatie op de glastuinbouwbedrijven, ook naar aanleiding van een LEI-rapport over de effecten van de economische crisis. ”De signalen die wij krijgen, passen daarbij. We willen van werkgevers nog wel horen hoe het er precies voorstaat. Tuinders die eigenlijk willen stoppen, krijgen hun bedrijf nu niet verkocht of modderen misschien nog een jaar door. We willen weten waar die werkgelegenheid blijft.”

De bond wil afspraken maken met de brancheorganisatie over herplaatsing van het personeel. ”De productiepiek bij andere bedrijven zou met dit personeel kunnen worden ingevuld, niet met flexwerkers.” LTO Noord Glaskracht wil niet reageren op de mogelijk nieuwe voorstellen van FNV.

Of registreer je om te kunnen reageren.