Home

Achtergrond 275 x bekeken 3 reacties

FAVV: ‘varkensgriepvirus' geen varkensvirus meer

Hoewel in de pers regelmatig gewag gemaakt wordt van varkensgriep, hebben de feiten waarover momenteel sprake is niets te maken met varkens. Dat benadrukken het Belgische Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) en het Belgische Interministerieel Commissariaat Influenza.

Het virus waarover het momenteel gaat in Mexico en de Verenigde Staten is geen varkensvirus meer, maar een genetische combinatie van het menselijke influenzavirus met een vogelpestvirus en het varkensvirus. Dit virus werd tot op heden nooit geïsoleerd bij het varken, aldus het FAVV.

Er bestaat dus absoluut geen risico noch bij contact met varkens noch in het nuttigen van varkensvlees of afgeleide producten, benadrukt het agentschap. “Toch mag dit absoluut geen afbreuk doen aan de waakzaamheid van de dierenartsen en de varkenshouders in het opsporen en vaststellen van ziekten in de sector.”

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  marian

  Suggestie: noem het dan voortaan MeVoVa-virus , komen wij als varkenshouders niet gelijk in een verkeerd daglicht te staan.

 • no-profile-image

  boer

  of gewoon mexicaanse griep.

 • no-profile-image

  John Proost

  Ik hoor veel over devarkensgriep; maar wat zijn nu de kennerken van zo'n besmetting? Dit lijkt me veel belangrijker!

Of registreer je om te kunnen reageren.