Home

Achtergrond 1 reactie

Extremisten dierenrechten steeds gewelddadiger

Extremistische voorvechters van dierenrechten gebruiken sinds juni 2007 steeds meer geweld.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), dat vandaag is uitgebracht. Verder concludeert de dienst dat deze vorm van extremisme in Nederland gefragmenteerd maar groeiende is.

De inlichtingendienst ziet dat er verwevenheid is tussen openbare activiteiten van organisaties die voor dierenrechten opkomen en extremisten die illegaal opereren. In de organisaties die de wet niet overtreden, zitten volgens de AIVD ook personen die zich ondergronds wel aan gewelddadige acties schuldig maken. De slachtoffers van misdrijven van dierenrechtenextremisten ervaren die als zeer bedreigend. Maar het voorkomen ervan is moeilijk, constateert de AIVD.

"Dit komt vooral door het grote veiligheidsbewustzijn van extremisten'', zo blijkt uit het onderzoek van de inlichtingendienst. "Daarnaast worden acties zorgvuldig voorbereid, wordt vooraf onderzoek gedaan en worden bij het doelwit en omgeving verkenningen uitgevoerd.'' Ook ziet de AIVD dat onder de daders eenlingen opereren, zogeheten 'lone wolves', die geheel geïsoleerd van de omgeving illegale acties voorbereiden, afschermen en uitvoeren.''

Het rapport stelt verder vast dat het voor extemisten eenvoudig is om informatie over hun doelwitten te vinden. Via bronnen als de Kamer van Koophandel, Hyves en LinkedIn is het "redelijk eenvoudig'' om achter de adressen van slachtoffers te komen. Dit leidt vervolgens tot nachtelijke acties bij de woningen van onderzoekers, directeuren en commissarissen van ondernemingen die in de ogen van de extremisten schuldig zijn aan dierenmishandeling.

De AIVD heeft inmiddels op de eigen website een dossier over dierenrechtenextremisme gezet. Hierin staan onder meer tips en adviezen hoe hiermee om te gaan.

Een van de dierenrechtenorganisaties die de AIVD in het rapport noemt is de Anti Dierproeven Coalitie (ADC). De ADC noemt zichzelf in een reactie op het rapport een democratische en geweldloze organisatie. Ieder bewijs dat zij zich schuldig zou maken aan illegale acties ontbreekt in het rapport, aldus de ADC.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    dierenvriend

    En weer worden mensen die zeer goed zijn voor de dieren het slachtoffer! Dit zijn ook vaak de veehouders. Geweld tegen onschuldige mensen moet zwaar gestraft worden. De overheid moet zeer allert en hard optreden tegen dit soort terroristen, het leed wat ze veroorzaken is zeer groot. Dat dieren goede zorg nodig hebben is zeer belangrijk. Maar dat je te ver door slaat door dieren veel te lang te houden, tot dat ze van ellende sterven is helemaal niet goed! Als een dier lijd moet je ook afscheid kunnen nemen. Dit is ookverantwoordelijkheid!!!!! De welzijns eisen missen daardoor vaak hun doel. Men moet niet doorslaan maar doen wat goed is voor het dier!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.