Home

Achtergrond 1 reactie

Evenwicht

Het langverwachte plan voor de Nederlandse uitvoering van het Europese landbouwbeleid tot 2013 is klaar. Vandaag licht minister Gerda Verburg haar voorstel toe in Warmond.

Kernpunten zijn de data voor de ontkoppeling van de verschillende premies, de besteding van de extra plattelandsgelden en de inzet van dat deel van de inkomenssteun waarover de lidstaten zelf mogen beslissen.

Om met het eerste te beginnen: alle premies moeten in 2012 zijn ontkoppeld. Dat is geen verrassing, maar daarmee is er nu wel duidelijkheid voor alle sectoren. De slachtpremies voor kalveren en runderen worden al volgend jaar opgenomen in het toeslagrechtensysteem. Daarmee volgt Nederland het voorbeeld van Frankrijk.

Het plan geeft ook duidelijkheid over de inzet van de modulatie- of plattelandsgelden. Door dit onder meer in te zetten voor akkerrandenbeheer en innovatie in de landbouw is Verburg er in geslaagd het voor de sector te behouden. Nieuw vanaf volgend jaar is dat lidstaten een deel van de inkomenssteun zelf mogen bestemmen. Ook dit geld laat Verburg op het boerenerf terechtkomen. Tegelijkertijd dragen beide budgetten bij aan de duurzaamheid van de sector.

Daarmee is Verburg er aardig in geslaagd een aardig evenwicht te bereiken tussen steun voor de harde en zachte kant van de landbouw.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    Theo

    Laat ik het zo zeggen met het een lopen we hard voorop ,met het ander ver achteraan ,zelden ten gunste van de boeren

Of registreer je om te kunnen reageren.