Home

Achtergrond 223 x bekeken

Europese verkiezingen niet echt bekend

Zeven van de tien Nederlanders weten niet dat er 4 juni Europese verkiezingen zijn. Dat blijkt uit de donderdag gepubliceerde Politieke Barometer.

Deze groep is de afgelopen maand wel wat kleiner geworden. In maart wisten acht van de tien Nederlanders het niet.

Verder blijkt dat veel Nederlanders (61 procent) behoefte hebben aan sterke leider. Niet alleen PVV-stemmers, maar ook aanhangers van bijvoorbeeld VVD, CDA en SP. Alleen de achterban van GroenLinks wil hier niets van weten.

Over de vrijheid die een politicus heeft om te kunnen zeggen wat hij denkt, wordt verschillend gedacht. 68 procent van de PVV-stemmers en ruim de helft van de VVD-aanhang staat hierachter, terwijl slechts 10 procent van de ChristenUnie-achterban denkt dat dit moet kunnen. Het verbale politieke spel blijkt velen te boeien. In de peiling geeft 70 procent aan liever een mooie beeldspraak te horen dan een scheldkanonnade.

Volgens de Politieke Barometer is de PVV voor het eerst sinds 2009 niet gegroeid; de partij van Geert Wilders blijft staan op 29 zetels. VVD en SP winnen twee zetels, terwijl de PvdA er juist twee inlevert en uitkomt op 25 zetels.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.