Home

Achtergrond 193 x bekeken 3 reacties

'Europese landbouwsteun kost Brit 400 euro per jaar'

Toeslagrechten en alles wat daarmee gepaard gaat, kost elk Brits gezin ruim 400 euro per jaar.

De helft van die belasting wordt gebruikt voor de steun zelf, terwijl het bij de rest gaat om door de steun kunstmatig opgevoerde voedselprijzen.

Dat stelt de Taxpayers Alliance, een Britse actiegroep tegen de belastingdruk. Volgens de groepering betaalt Groot-Brittannië direct bijna 5 miljard aan de EU-landbouwpot. Daarnaast leiden invoertarieven, quota’s en opkoopregelingen tot hogere voedselprijzen. groep berekent de totale kosten daarvan op ruim 5,5 miljard. "De Britse belastingbetaler is beter af zonder het Europese landbouwbeleid. Het GLB is erg eenzijdig en bevoordeelt alleen andere landen zoals Frankrijk", aldus een zegsman.

De National Farmers Union waarschuwt dat opheffing van het GLB "leidt tot enorme invoerstromen van producten uit landen waar minder eisen gelden voor dierenwelzijn en milieu". Volgens de NFU zouden bovendien veel boeren hun bedrijf opgeven, waardoor het platteland kan verloederen. "Een debat over het Europese landbouwbeleid is goed, maar dan moeten ook de baten worden meegenomen."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Esther de Lange

  Ik denk dat deze Tax Payers Alliance eerst maar eens moet kijken naar de rol van de grote Britse supermarkten wanneer ze klagen over hoge prijzen! Of het feit dat Engeland geen deel uitmaakt van de euro, waar ze nu een hoge prijs voor betalen. Regering na regering heeft de landbouw verwaarloosd in Engeland en ingezet op goedkope import van buiten de EU - het laatste wat we moeten willen is die lijn doorzetten in Europa, want dan komt onze eigen voedselvoorziening in gevaar! No farmers, no food is een Engelse uitdrukking - het wordt alleen tijd dat die bij meer Britten doordringt!

 • no-profile-image

  realist

  Voedsel is nog nooit zo goedkoop geweest voor de burger. € 400,- is ongeveer € 1,12 per dag !!! Ik denk dat een nieuwe pc of een vakantie, meer kost dan € 400.

 • no-profile-image

  gert

  nederland betaald ook 5 miljard meer dan het terugkrijgt van de EU,de engelsen mogen wel uit de EU stappen met al hun veeziekten

Of registreer je om te kunnen reageren.