Home

Achtergrond 169 x bekeken

Europarlement stemt over verlenging zwangerschapsverlof

Het Europees Parlement stemt morgen in Brussel over een uitbreiding van het zwangerschapsverlof van 14 naar 18 weken.

Dit zou moeten voorkomen dat vrouwen hun baan moeten opzeggen voor het gezin. In Nederland is het verlof nu 16 weken, waarvan minstens vier weken voor de bevalling moeten worden opgenomen.

Europarlementariër Emine Bozkurt (PvdA) stelt dat het voor de duur van het verlof voor Nederland in de praktijk weinig uit zal maken. Zij vindt het wel belangrijk dat in Nederland volledige uitbetaling van het verlof mogelijk blijft. Dit gebeurt nu niet in alle EU-landen.

Het rapport waarover gestemd zal worden bevat ook een regeling over vaderschapsverlof, maar niet over het zogenoemde 'meemoederverlof' voor lesbische koppels. Hierover heeft Bozkurt een amendement ingediend. Ook stelt zij dat momenteel de drempel voor ouders om na een bevalling minder te werken te hoog is en dat werkgevers gegronde redenen moeten hebben om deze arbeidsduurverkorting te weigeren.

De christendemocraten in het parlement vinden het verlof van moeders en vaders eigenlijk een nationale kwestie. Boskurt verwacht dat het rapport inclusief de amendementen donderdag toch zal worden aangenomen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.