Home

Achtergrond 204 x bekeken

Euro noteert op weekbasis licht lager

De week verliep wisselvallig voor exporteurs van voedingsmiddelen en landbouwproducten.

Wisselkoersen bleken net zo beweeglijk als de stormvloed aan moeilijk te interpreteren economische data. Uiteindelijk stond de euro op weekbasis zwakker ten opzichte van alle belangrijke munten.

De euro nam licht in waarde af ten opzichte van de dollar. Een euro is nu 1,32 dollar waard. De dollar won mede aan kracht nadat bleek dat het Amerikaanse handelstekort in februari bijna 30 procent is gedaald. De sterkere dollar deed de termijncontracten voor mais en soja in Chicago deze week licht dalen, waardoor Europese inkopers vrijwel hetzelfde betaalden als een week eerder.

Ook ten opzichte van het Britse pond daalde de waarde, van 0,90 pond vorige week tot 0,91 nu. De rente in Groot-Brittannië is deze week gehandhaafd op een dieptepunt van 0,5 procent. Het is voor het eerst sinds september vorig jaar dat de Britse centrale bank de rente onveranderd laat. Analisten hadden dit reeds verwacht, waardoor het weinig impact had op de wisselkoers.

Het nieuws komt op een moment dat in de VS het optimisme weer lijkt te zijn teruggekeerd, terwijl in Europa in veel landen nog wordt gesteggeld over mogelijke oplossingen. In Nederland bleek de export van verse groenten en fruit met bijna een derde te zijn gedaald.
Nout Wellink van De Nederlandsche Bank verklaarde deze week tegenover persbureau Bloomberg verdere renteverlagingen mogelijk te achten, evenals het opkopen van slechte leningen.

De drie maanden Euribor, referentie voor veel hypotheken, daalde 3 procent tot 1,43 procent, tegen 1,47 procent vorige week. In een maand tijd is de Euribor nu 16 procent gedaald.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.