Home

Achtergrond

Elbe-Obst en Landgard samen in Duitse fruit

De Duitse grote afzetorganisaties Elbe-Obst en Landgard starten een gezamenlijke fruitafzetpartij in Meckenheim. Daarmee ontstaat een nieuwe grote afzetpartij voor fruit op de Duitse markt.

Beide partijen zijn voor 50 procent eigenaar van Rheintal. Dat is in Meckenheim in Noordrijn-Westfalen gevestigd in een bestaande vestiging van Landgard. Beide partijen brengen in eerste instantie in totaal 30.000 ton appels in de nieuwe partij op de voor Nederland belangrijkste afzetmarkt voor de vruchten.

Voor Landgard is dat ongeveer 80 procent van het appel-aanbod. Elbe-Obst heeft een productie van ruim 190.000 ton appels. Ter vergelijking: de totale Nederlandse productie ligt rond de 380.000 ton.

Het volume van de nieuwe Duitse afzetpartij moet in de toekomst groeien en mogelijk sluiten andere partijen zich hierbij aan. Voorzitter van Elbe-Obst Heinrich Völkers wil niet zeggen met welke partijen nog gesprekken zijn.

Rheintal moet zich naast appels ook op andere fruitsoorten gaan richten, waaronder bessen, aardbeien, kersen en peren. Appels vormen het belangrijkste handelsproduct voor de nieuwe afzetpartij.

Exportmarkten

Volgens Völkers richt de nieuwe handelspartij zich op de Duitse markt, maar ook de exportmarkten waar Elbe-Obst nog niet aanwezig is. Völkers: "We zitten zelf al in Rusland, de noordelijke landen en het Verenigd Koninkrijk."

De Duitse consumptie van appels bestaat voor de helft uit Duits product. Völkers hoopt door de samenwerking dat aandeel verder omhoog te krijgen. Vanuit Meckenheim komen voor Elbe-Obst nieuwe klanten binnen bereik, zo verklaart Völkers de samenwerking.
Landgard krijgt nu beschikking over een groter volume. Deze van oudsher Duitse afzetpartij voor sierteeltproducten groeit snel in de voedingstuinbouwafzet door overnames van groothandel en regionale coöperaties.

Voor Elbe-Obst liggen er directe Nederlandse commerciële contacten met Fruitmasters. Völkers: "We werken samen bij nieuwe rassen, maar ook commercieel."

Of registreer je om te kunnen reageren.