Home

Achtergrond 226 x bekeken

Eerste Nederlandse Mexico-reizigers gemeld bij RIVM

In Nederland hebben de eerste mensen die terug zijn gekomen uit Mexico zich gemeld bij het RIVM. Dat zegt directeur Roel Coutinho van het centrum infectieziektebestrijding van het RIVM in het tv-programma Nova.

De reizigers reageerden hiermee op een oproep van het RIVM naar aanleiding van de grote problemen met een nieuw griepvirus in Mexico. Aan het nieuwe virus, H1N1, zijn inmiddels 68 mensen overleden. Het virus is ontstaan uit varkensgriep, vogelpest en een menselijk griepvirus.

“We hebben bij deze mensen nog niets gevonden”, aldus Coutinho. Hij noemt het normaal dat mensen soms met koorts terugkeren van een reis.

Wanneer in Nederland iemand wordt gevonden met het H1N1-virus zal deze persoon geïsoleerd worden en behandeld worden met medicijnen. Als er in Nederland een grote uitbraak komt zullen mensen die ziek worden gevaccineerd worden met Tamiflu. “Het lijkt dat dit vaccin het virus kan afremmen. In Nederland hebben we een voorraad van 5 miljoen doses van dit vaccin”, aldus Coutinho. Dit zou op basis van berekeningen voldoende moeten zijn voor de 20 tot 30 procent van de bevolking die bij een pandemie ziek wordt. De ontwikkeling van een nieuw vaccin, speciaal voor dit griepvirus duurt ongeveer een half jaar.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.