Home

Achtergrond 5 reacties

Eenderde minder bedrijven

Het aantal bedrijven in de land- en tuinbouw daalt de komende tien jaar met eenderde tot vijftigduizend. Dat blijkt uit onderzoek van landbouweconomisch instituut LEI.

Deze ontwikkeling treft met name de melkveehouderij, intensieve veehouderij en glastuinbouw. Toch groeit in diezelfde periode de productie van de agrarische sector met 16 procent. Omdat de toegevoegde waarde van de totale Nederlandse economie sterker toeneemt, daalt het aandeel van de land- en tuinbouw hierin van 9 tot 7,4 procent. De werkgelegenheid keldert volgens het LEI met 20 procent.

Het LEI heeft de studie verricht in opdracht van landbouwminister Gerda Verburg. Zij wil graag weten met welke ontwikkelingen zij in haar beleid rekening moet houden.

De melkveehouderij krijgt met grote veranderingen te maken. Ten opzichte van 2005 halveert het aantal bedrijven. Onder invloed van de verruiming van het quotum zal de veestapel zich eerst uitbreiden, om vervolgens terug te komen op het niveau van drie jaar geleden. De melkprijzen zullen volgens het LEI stijgen ten opzichte van de huidige situatie en tussen 2015 en 2020 vrijwel constant blijven.

Ook het aantal intensieve veehouderijen daalt sterk; van 7.200 in 2005 tot minder dan 2.900 vijftien jaar later. De prijzen voor vlees en eieren stijgen. In de tuinbouw wordt het areaal kleiner, maar stijgt de productie. Voor de sierteelt zijn de vooruitzichten zeer gunstig.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  willem

  Het is nog erger, 50 % van de agrariérs heeft geen opvolger en is tussen de 55 en 65 jaar, dus deze zullen
  waarschijnlijk wel stoppen tussen nu en 10 jaar en dan nog diegene die met deze slechte melkprijs het niet kunnen volhouden.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Geweldig toch deze bollebozen. Een kredietcrisis of recessie zien ze een jaar van tevoren niet aankomen, maar landbouwkundige ontwikkelingen voorspellen ze 10 jaar vooruit.
  Lijkt meer wishfull thinking of vooropgezet streven van onze overheid. Ik vrees het laatste, de recente uitspraak van de RvS over natura 2000 geeft het gewenste zetje in de goede richting.

 • no-profile-image

  toonmechy@telfort.nl

  wat een luchtfietserij weer. Van alle voorspellingen van de afgelopen 10 jaar is nog geen kwart uitgekomen, zeker al niet de prijsvorming. Snel onderin de lade schuiven en niet meer naar kijken is mijn advies.

 • no-profile-image

  down under

  Ik wil ook wel eens in die glazen bol kijken die het LEI in huis heeft, alleen ben ik bang dat ik daar andere dingen in zie dan in mijn eigen glazen bol. Kortom zoals melkveehouder het al omschrijft: nog geen kwart van al deze voorspellingen zullen uitkomen. Waarop ik dit baseer? Wie zag de crisis aankomen en vertelde dat de agrosector daar maar weinig last van zou hebben? Wat doet het klimaat in de komende 11 jaar? Ergo: er zijn te veel onvoorspelbare factoren, die een zeer bepalende rol kunnen spelen, die nu nog niet te voorzien zijn! Maar ja de ambtenaartjes van het LEI moeten ook een kostwinning hebben en cijferen ze er maar op los.

 • no-profile-image

  klaas

  dat is toch ook wat de politiek wil en onze boerenbonden werken er vrolijk aan mee.ze zouden moeten opkomen voor eenieder die contributie betaald. op deze manier kunnen meer boeren blijven en komen er minder steuntrekkers.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.